Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 15 november 2005

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Participatieregeling voor de minima (2005/20332)
Het college heeft besloten vanaf 2007 een U-pas beschikbaar te stellen voor huishoudens met een laag inkomen. U-pashouders krijgen op vertoon van hun gratis pas onder andere korting op sportieve, recreatieve, culturele en educatieve activiteiten. Hiermee geeft het college uitvoering aan de participatieregeling met als doel de deelname aan maatschappelijke activiteiten van huishoudens met een laag inkomen te vergroten. Zie voor meer informatie het persbericht/nieuwsbericht.

Subsidie voor voortzetting consultatiepunten voor jeugd (2005/20641) In het Actieprogramma Jeugdbeleid 1998 is de vorming van consultatiepunten opgenomen. In september 2003 heeft het college besloten in de wijken Fokkesteeg en Wijkersloot deze consultatiepunten structureel in te stellen. In het consultatiepunt worden kinderen besproken die verhoogd risico lopen op ontwikkelingsachterstanden. Door de inzet van meerdere disciplines zoals de intern begeleider van de basisschool, het schoolmaatschappelijk werk en de jeugdarts van de GGD, worden de verschillende trajecten die deze kinderen in de hulpverlening volgen optimaal op elkaar afgestemd. Dit zorgt voor een goede preventieve werking vroeg in de schoolloopbaan. Het college heeft besloten de consultatiepunten voort te zetten en stelt daarvoor een subsidie beschikbaar.

Incidentele subsidies amateurkunst toegekend (2005/20259) De stelpost incidentele subsidies amateurkunst 2005 bedraagt ¤ 18.555. Twee keer per jaar vindt besluitvorming plaats. Bij de besluitvorming over de aanvragen laat het college zich adviseren door de commissie amateurkunst, een commissie van onafhankelijk deskundigen. In het kader van de 2e tranche 2005 zijn 4 subsidieaanvragen ingediend. De commissie heeft over 3 aanvragen een positief advies uitgebracht, zij het voor aanvragen met een naar beneden bijgesteld budget. Het college heeft besloten conform het advies van de commissie.

Subsidie voor muziektheaterproductie 'In de hitte van de stilte' Vier kunstenaars, die samen het collectief JAFT vormen en worden ondersteund door het theater- en kunstencentrum De Kom, hebben een aanvraag ingediend voor subsidie voor de muziektheaterproductie 'In de hitte van de stilte'. Het college heeft ingestemd met de subsidieaanvraag van ¤ 1.500,- onder de voorwaarde dat het aantal bezoekers minimaal 250 bedraagt. De subsidie wordt betaald uit het stimuleringsbudget Nieuwe Ontwikkelingen Cultuur (NOC). De criteria om in aanmerking te komen voor subsidie uit dit budget zijn: eenmalige activiteiten; vernieuwend karakter; het samenwerken van verschillende kunstdisciplines binnen het Nieuwegeinse culturele leven; bijdrage aan het Nieuwegeinse culturele leven; gericht op publieksactiviteiten of het aanboren van publieksgroepen. Deze productie voldoet aan de NOC-doelstellingen.
JAFT bestaat uit de toetsenist Jan Lammers, de Nieuwegeinse volkszanger/gitarist Arie Gresnigt, de Nieuwegeinse dichter Frans de Birk en de zanger/gitarist Iorres Gerard van den Helder. Met deze voorstelling willen de vier kunstenaars een vernieuwende en originele voorstelling. De gedichten van Frans de Birk zijn uitgangspunt van de voorstelling. De uitvoering is geweest op 12 november 2005 in theater De Kom. Er waren 250 bezoekers.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

College akkoord met informatiecentrum Binnenstad (2005/19591) Het college heeft ingestemd met de realisatie van een informatiecentrum voor het project Binnenstad. Deze komt bij de VVV in de tijdelijke locatie van de VVV, aan de Raadstede 7 in de binnenstad van Nieuwegein. Meer informatie in het nieuwsbericht/persbericht.

College beantwoordt vragen over informatiecentrum Binnenstad (2005/17743) In een artikel 42 brief stelt de fractie van het CDA vragen aan het college over een informatiecentrum in de Binnenstad. Het college is akkoord gegaan met de beantwoording van deze brief. In de brief noemt het college haar besluit om een informatiecentrum in te richten in de tijdelijke VVV aan de Raadstede 7.

Ontwerp bestemmingsplan Binnenstad ter visie(2005/19971) De reacties op het voorontwerp bestemmingsplan Binnenstad zijn waar nodig verwerkt en het college heeft besloten het ontwerp bestemmingsplan Binnenstad van 11 november tot en met 22 december 2005 ter visie te leggen. Zie ook het eerder verschenen persbericht 201.

Geen bestemmingsplan voor Noordpunt Het Klooster (2005/20733) Op basis van het eindrapport "Haalbaarheidsstudie Noordpunt bedrijvenpark Het Klooster" heeft het college besloten voorlopig geen bestemmingsplan voor de Noordpunt van het Klooster te maken. Voor de korte termijn blijft de invulling zoals die is. Voor de langere termijn gaat de gemeente uit van een inrichting als bedrijventerrein al dan niet met een haven. Waarbij de inrichting van het terrein met een haven wordt overgelaten aan het particulier initiatief.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Subsidieverzoek Stichting Showdown (2005/19359)
Het college heeft besloten een incidentele subsidie te geven aan de Stichting Showdowngroep H.S.Z. voor de aanschaf van twee nieuwe showdowntafels. De showdowntafels waarop nu wordt gespeeld zijn hard aan vervanging toe. De Stichting Showdowngroep H.S.Z. zorgt ervoor dat mensen met een visuele handicap één keer per week showdown kunnen spelen. Showdown is een soort tafeltennis.

Provincie wil onderzoek naar biomassacentrale Het Klooster financieren (2005/20248)
De provincie Utrecht heeft de gemeente Nieuwegein aangeboden een onderzoek te financieren naar de mogelijkheden voor vestiging van een biomassacentrale op bedrijvenpark Het Klooster. Het onderzoek moet uitwijzen of, en zo ja onder welke condities een eventuele vestiging gerealiseerd kan worden. Ook wordt bekeken hoe biomassastromen vanuit de regio Zuidwest-Utrecht ingezet kunnen worden voor energieopwekking (CO2-neutraal). Het college heeft de provincie laten weten dat ze graag van het aanbod gebruik maakt omdat het onderzoek past binnen het gemeentelijk klimaatbeleid en een milieuvoordeel kan bieden.

Milieuvergunning Kewo BV (2005/13507)
Het college legt de definitieve milieuvergunning voor Kewo BV vanaf 16 november 2005 ter inzage in de Stadswinkel. Tot en met 27 december 2005 kan hiertegen in beroep worden gegaan bij de Raad van State. Beroep kan alleen worden ingesteld door belanghebbenden die al eerder zienswijzen hebben ingediend over de ontwerpvergunning, of die kunnen aantonen dat zij daartoe niet in staat waren.
Kewo BV is een bedrijf dat metalen bewerkt voor derden. Dit gebeurt door middel van draaien, frezen, boren, tappen, zagen, brootsen en gladwalsen.

Milieuvergunning Rokem B.V. (2005/14468)
Het college legt de definitieve milieuvergunning voor Rokem B.V. vanaf 16 november 2005 ter inzage in de Stadswinkel. In het bedrijf worden ferro en non-ferro metalen en kunststoffen bewerkt voor derden. Hierbij worden bouten, moeren, tapeinden, flensen, koppelingen en andere hoogwaardige precisieonderdelen vervaardigd. Dit gebeurt door middel van draaien, frezen en boren.

2Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Bouwaanvraag Hofweide 6 (2005/19902)
Het college heeft besloten in principe akkoord te gaan met het voornemen een nieuwe woonwagen te bouwen aan de Hofweide 6. De eigenaar heeft op 14 oktober op last van de gemeente zijn oude woonwagen verwijderd. Hij heeft met de gemeente een gesprek gehad over de mogelijkheden voor een nieuw te bouwen woonwagen. Bij de beoordeling van de definitieve bouwaanvraag past het college de uitgangspunten van de "horizontale" variant toe (maximale nokhoogte van 4,6 meter vanaf strratniveau en maximaal bebouwd oppervlakte inclusief sanitaire unit van 101,34 m²/met vrijstelling is maximaal 111,47 m² mogelijk).

Bijdrage voor accommodatie pétanquevereniging (2005/19887) De Pétanque Vereniging Nieuwegein en de Stichting Pétanque Nieuwegein Nederland willen een A-accommodatie realiseren. Vanuit het rijk en het NOC*NSF heeft de vereniging inmiddels een toezegging ontvangen voor een subsidie. De vereniging en de stichting hebben ook bij de gemeente een verzoek gedaan voor een eenmalige bijdrage. Het college heeft besloten deze éénmalige bijdrage te verlenen.

Loondoorbetaling bij ziekte (05/19408)
Op 1 januari 2004 is de Wet verlenging loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte 2003 (WVLBZ) in werking getreden. Deze wet verlengt de wettelijke loondoorbetalingsverplichting voor werkgevers van één jaar naar twee jaar. Als gevolg hiervan is de wachttijd voor een WAO-uitkering ook verlengd van één jaar naar twee jaar. De WVLBZ heeft onder andere de Wet terugdringing ziekteverzuim (WTZ) en het BW (op het onderdeel van de arbeids- overeenkomst) gewijzigd. De wet vormt een eerste onderdeel van de totale herziening van het WAO-stelsel. Doel van de wet is het verder versterken van de verantwoordelijkheden van werkgever en werknemer voor de aanpak van het ziekteverzuim.

Voorbeeld rouwprotocol leidraad voor gemeente (05/19416) In een voorbeeld rouwprotocol krijgen gemeenten een handreiking bij een sterfgeval in de directe omgeving van een collega. In het voorbeeld-rouwprotocol staat het persoonlijke karakter van het rouwproces centraal. Het is een gedragslijn om de getroffen medewerker zo goed mogelijk op te vangen en bij te staan.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2005/20725) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 18-11-2005