Gemeente Langedijk


Integrale aanpak jongerenconflict in Langedijk
17 november 2005

Het gaat om een groep allochtone jonge inwoners tegenover een autochtone groep. Beide groepen bedreigen elkaar en proberen situaties uit te lokken. Burgemeester Cornelisse neemt maatregelen. Op de korte termijn wordt intensief gecontroleerd door de politie. Op de lange termijn willen gemeente en politie met de groepen om tafel, om de verstandhouding tussen beide te verbeteren.

De ongewenste situatie bestaat al langer in Langedijk. Beide groepen zoeken regelmatig de confrontatie met elkaar. Tijdens de beddenrace en de kermis in Zuid-Scharwoude zijn vechtpartijen voorgekomen. Meer recent zijn bedreigingen aan en daadwerkelijke vernieling van de moskee in Zuid-Scharwoude. Deze is daarna in opdracht van de burgemeester een week bewaakt gedurende de nachtelijke uren. Naar aanleiding hiervan is tevens een rechercheonderzoek ingesteld. Burgemeester Cornelisse en de politie zijn verontrust over de verhardende situatie van de laatste tijd en gaan over tot een integraal pakket van maatregelen.

De maatregelen voor de korte termijn zijn gericht op extra toezicht, met name in de weekenden. De politie krijgt extra bevoegdheden, waardoor het mogelijk wordt dat zij preventief fouilleert, autos kan doorzoeken en preventief mensen kan verwijderen van een locatie. Op langere termijn werkt men aan verbetering van de verstandhouding. Om dit te bereiken wordt gestart met persoonlijk bezoek door de politie en de plaatselijke jongerenwerker aan de betreffende jongeren. Indien nodig wordt hulp verleend in het kader van Jeugdzorg. De gemeenteraad wil een projectgroep oprichten, waarin naast gemeente en politie ook vertegenwoordigers van beide gemeenschappen kunnen plaatsnemen. In het jaarplan 2006 van de politie zijn de mogelijke oplossingsmaatregelen voor deze problematiek meegenomen.