Gemeente Geertruidenberg


Wijk- en buurtbeheer: de hoogste prioriteit

Foto bij Wijkbijeenkomsten verkleind.JPG
Afgelopen weken hebben er wijkbijeenkomsten plaatsgevonden in Raamsdonksveer-Zuid, Raamsdonksveer-Noord, Raamsdonk en Geertruidenberg. Tijdens deze bijeenkomsten zijn de prioriteiten voor de wijkplannen besproken. De bijeenkomsten zijn erg goed verlopen en kenmerkten zich door een positieve en opbouwende sfeer.

In juni werden de eerste bijeenkomsten voor het wijk- en buurtbeheer gehouden. Het is duidelijk gebleken dat er behoefte bestaat om met de gemeente, politie en woningcorporaties van gedachten te wisselen over de leefbaarheid van de woonomgeving.

Meebeslissen
Tijdens de bijeenkomsten konden buurtbewoners meebeslissen over de volgorde van prioriteitstelling in het wijkplan. De lijst van prioriteiten die door de klankbordgroepen in oktober waren voorbereid, werden voorgelegd aan de aanwezigen. Na een uitleg van Burgemeester Matthieu Meijer gingen de aanwezigen in groepjes aan de slag met de lijsten.

Hot item
Opvallend was dat in elke wijk verkeer een hot item is. Parkeerproblemen en te hard rijden door de woonwijk zijn ergernis nummer één. Verder kent iedere wijk zo zijn eigen problematiek. In Raamsdonksveer-Zuid maken bewoners zich zorgen over de komst van de West-Tangent en in Raamsdonk over de oversteekplaatsen van het Halve Zolenpad. Hondenpoep en zwerfvuil zijn ook wijkoverstijgende problemen en een doorn in het oog voor veel bewoners. De gemeente houdt rekening met de wensen van bewoners in de ontwikkeling en uitvoering van beleid. Maar tijdens de wijkbijeenkomsten werd er onderling over gesproken dat het schoon, heel en veilig houden van de leefomgeving vooral een kwestie is van de juiste mentaliteit van bewoners zelf.

Groenrenovatie
In Raamsdonksveer-Noord waren relatief veel prioriteiten bepaald. Van de 169 ingebrachte opmerkingen kregen 13 onderwerpen van de klankbordgroep een hoge prioriteit. Tijdens de bijeenkomst werd door de andere aanwezigen nog een aantal verschuivingen voorgesteld. De renovatie van het openbaar groen en de aanpassing van de huisnummeraanduiding in de buurten Baksweer, Hertogs-, Benraats- en Rijvoortshoef kregen een zeer hoge prioriteit.

Gevolgen West-Tangent
In Raamsdonkveer-Zuid werd uitvoerig gesproken over de gevolgen voor de verkeerssituatie in Sandoel door de komst van de West-Tangent. Bewoners van de omgeving Landonk en Kasteellaan maken zich zorgen. De Gemeenteraad heeft besloten dat de West-Tangent pas in gebruik wordt genomen als de rondweg in zijn geheel is afgerond. Alleen in noodgevallen mag sprake zijn van openstelling. Toch vrezen de bewoners openstelling van de eerste fase van de rondweg, die aansluit op de Landonk, voordat de tweede fase is voltooid.
De bewoners van de Oranjestraat en enkele omliggende straten hebben tijdens de bijeenkomst zo duidelijk mogelijk naar voren gebracht dat zij al lange tijd een speeltuin in de buurt wensen. Er wonen veel kleine kinderen en is volgens de moeders voldoende ruimte voor een leuk terreintje.

Halvezolen pad
In Raamsdonk houden de oversteekplaatsen van het Halvezolen fietspad de gemoederen bezig. Verbetering van de verkeersveiligheid heeft hier de hoogste prioriteit.
Ten tijde van het ter perse gaan van deze krant was de bijeenkomst in Geertruidenberg nog niet geweest. Verwacht wordt dat daar ook veel belang wordt gehecht aan veilig verkeer, het voorkomen van vernielingen en het tegengaan van hondenpoepoverlast.

Conclusies en vervolg
De Burgemeester en de voorzitter hebben alle conclusies van de aanwezigen samengevat. De resultaten worden nu gebruikt bij het schrijven van de concept wijkplannen. Deze plannen worden in het voorjaar besproken met de klankbordgroepen en de inwoners en ten slotte voorgelegd aan de Gemeenteraad en directies van de partners. Er wordt een verslag gemaakt van de wijkbijeenkomsten dat binnenkort te vinden zal zijn op de website van de gemeente, www.geertruidenberg.nl.

Contact
Wilt u meer weten over wijk- en buurtbeheer in de gemeente Geertruidenberg? Neem dan contact op met de coördinator wijk- en buurtbeheer, Claudia van Dongen. Zij is te bereiken onder telefoonnummer 0162-579691 of via e-mail:
c.vandongen@geertruidenberg.nl

Voor meldingen van gebreken of overlast in uw omgeving kunt u contact opnemen met de meldingenlijn: 0162-579579. U kunt ook een meldingsformulier invullen.