Universiteit van Tilburg

EMBARGO TOT 17 NOVEMBER, 17.00 UUR

Universiteit van Tilburg reikt zes prijzen uit voor onderwijsinnovatie, dissertaties en scripties

Rector Magnificus Frank van der Duyn Schouten reikt tijdens de viering van de 78ste Dies Natalis van de Universiteit van Tilburg op 17 november prijzen uit voor de beste scriptie, de beste dissertatie en voor de beste vorm van onderwijsvernieuwing over het academisch jaar 2004-2005. De dissertatieprijs wordt uitgereikt aan dr. Francois Kristen (Rechten), de scriptieprijs aan drs. Angeline Kersten (Theologie). De innovatieprijs gaat naar dr. Hans Lindahl (Economie). De drie prijswinnaars ontvangen een bedrag van 5.000 euro elk, plus een oorkonde. De drie tweedeprijswinnaars krijgen een bedrag van 1.000 euro en een oorkonde.

De prijzen zijn een uitvloeisel van de Tilburgse onderwijsbenadering, waarin onder meer gebruik wordt gemaakt van een systeem van kwaliteitszorg (met aandacht voor zaken als studie-inhoud, tentamenvormen en studievoortgang). Ook worden jaarlijks heel goede onderwijsprestaties belicht, onder meer door prijzen uit te reiken voor onderwijsinnovatie en voor de meest hoogwaardige en creatieve scripties en dissertaties. De prijzen worden toegekend door een commissie onder leiding van rector magnificus prof. dr. Frank van der Duyn Schouten.

Dissertatieprijs
De eerste prijs in de categorie dissertaties wordt toegekend aan dr. Francois Kristen (Rechtsgeleerdheid) voor zijn proefschrift Misbruik van voorwetenschap naar Europees recht. Met zijn boek stelt Kristen internationaal een nieuwe standaard waar het gaat om de analyse van het fenomeen voorwetenschap. De dissertatie is bekroond met een cum laude. Niet alleen is de dissertatie van groot wetenschappelijk belang ook het maatschappelijk belang van de dissertatie is groot. Bovendien is het ook qua omvang indrukwekkende boek goed leesbaar en toegankelijk voor een breed wetenschappelijk publiek. Kristen heeft intussen een aanstelling bij de faculteit.
De tweede prijs in deze categorie is voor dr. Samantha Bouwmeester (Sociale Wetenschappen) voor haar proefschrift Latent Variable Modeling of cognitive Processes in Transitive Reasoning. Deze dissertatie, die eveneens met een cum laude werd bekroond, paart theoretische diepgang aan methodologische innovatie. De logische stappen die in het onderzoek gezet worden leiden tot een nieuw, coherent en theoretisch valide inzicht in het transitief oordelen. Bouwmeester is intussen verbonden aan de faculteit Psychologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Scriptieprijs
De eerste prijs in deze categorie wordt toegekend aan drs. Angeline Kersten (Theologie) voor haar scriptie "Oh My God!" Een wijsgerig-theologisch onderzoek naar de ontmoeting van transcendentie, kunst en het schrikwekkende. Dit betreft een onderzoek naar de hoogst intrigerende paradox dat mensen op de ervaring van het verschrikkelijke en van het schone op identieke wijze kunnen reageren: met de aanroeping van God. Zij doet dit n.a.v. de terroristische aanslagen van 11 september 2001 waarbij ze op gevarieerde wijze gebruik maakt van tekst en beeldmateriaal.
De tweede prijs in deze categorie is voor drs. Anneke von Heyden-Brinkman (Sociale Wetenschappen) voor haar scriptie Hinderen kinderen. De vrijetijdsbesteding van de ouder(s)? Zij maakt in haar onderzoek naar de vrijetijdsbesteding van ouders op inventieve wijze gebruik van data uit het Tijdsbestedingonderzoek en komt daarmee tot verrassende conclusies omtrent de tijd die door ouders aan hun kinderen wordt besteed.

Innovatieprijs
De eerste prijs in deze categorie wordt toegekend aan dr. Hans Lindahl (Economie en Bedrijfswetenschappen) voor Peer Reviewed Learning (PRL) in de cursus Rechtsfilosofie B. Met PRL heeft Lindahl op creatieve wijze de tentamengerichte attitude van een groot aantal studenten weten te benutten bij de ontwikkeling van een meer inhoudsgerichte onderwijsbenadering. PRL komt daarmee tegemoet aan het onontkoombare en terechte verzoek van studenten naar 'oefenvragen' en 'modelvragen', maar buigt dit om naar een indringende, door de docent begeleide, feedback van studenten onderling op de stof. De tweede prijs wordt gedeeld door drs. Marjan Bassie en dr. Yvonne de Vries (Economie en Bedrijfswetenschappen) voor de cursus Presentatievaardigheden. Het duo heeft, in samenwerking met facultaire collegae, een innovatieve vorm gevonden om het onderdeel presentatievaardigheden zodanig in het curriculum te integreren dat het nauw met de inhoud van de opleiding verbonden blijft, maar ook onafhankelijk kan worden beoordeeld en getoetst. Studenten krijgen zo van meet af aan te maken met de inhoudelijke ontwikkeling van academische vaardigheden, nadrukkelijk in de context van de door hen gekozen studie.

Noot voor de pers
De Diesviering start 17 november om 16.15 uur met de diesrede van prof. dr. Willem van Genugten over Mensenrechten en Economie (hierover is een apart persbericht verschenen). Aansluitend vindt de uitreiking van de prijzen plaats.
Nadere informatie bij persvoorlichter drs. Pieter Siebers, tel: 013 4662004, e-mail: P.H.C.Siebers@uvt.nl.
Informatie over UvT-wetenschappers vindt u op www.uvt.nl/webwijs/. Persberichten van de UvT: www.uvt.nl/persberichten/.