Provincie Limburg

Liquidatieplan Streekgewest Oostelijk Zuid-Limburg op formele gronden goedgekeurd

De bestuursrechter in Maastricht heeft uitgesproken dat het liquidatieplan van het voormalige Streekgewest Oostelijk Zuid-Limburg (SOZL) door een overschrijding van de wettelijke termijn toch goedgekeurd is.
Gedeputeerde Staten van Limburg hebben gedurende 2004 geprobeerd met de betrokken partijen, te weten de Regio Parkstad Limburg als opvolger van het SOZL en de gemeente Nuth, een oplossing te vinden voor hun verschil van mening over het liquidatieplan. Om die bemiddelingspoging kans van slagen te geven heeft de Provincie partijen de tijd gegeven om over de mogelijke oplossingen na te denken en te praten. Nuth en Parkstad Limburg hebben echter geen overeenstemming bereikt, waarna de Provincie alsnog een besluit moest nemen over het al dan niet goedkeuren van het liquidatieplan. Begin 2005 hebben GS goedkeuring onthouden aan het liquidatieplan. Het SOZL heeft beroep aangetekend tegen dit besluit en de bestuursrechter heeft nu bepaald dat het liquidatieplan door het overschrijden van de termijn die de wet stelt voor al dan niet goedkeuren, in feite al in het voorjaar van 2004 is goedgekeurd.

De Provincie benadrukt dat voor haar het resultaat steeds centraal heeft gestaan: een oplossing bereiken, waar Parkstad Limburg en Nuth mee akkoord kunnen gaan. Daarom heeft zij bijna een heel jaar besteed aan een bemiddelingspoging. Zelfs het uiteindelijke besluit om geen goedkeuring te geven aan het liquidatieplan had tot doel een nieuw liquidatieplan te krijgen, waar beide partijen het wel over eens zouden zijn. De procedure was ondergeschikt aan dat doel. De verantwoordelijk portefeuillehouder Herman Vrehen: We spannen ons als Provincie hard in om resultaten te behalen en daar laten we ons ook op afrekenen. Procedures zijn slechts hulpmiddelen en geen doel. Als we de termijn hadden gevolgd, wisten we op voorhand dat overeenstemming onhaalbaar was. Nu steekt die termijnbepaling alsnog een spaak in het wiel. Maar ondanks deze uitspraak blijf ik werken aan goede samenwerking tussen gemeenten en dus ook tussen Nuth en Regio Parkstad Limburg.

Regio Parkstad Limburg is blij dat het liquidatieplan nu toch goedgekeurd blijkt te zijn. De directeur van Parkstad Limburg Peter Bertholet: We zijn natuurlijk blij met deze uitspraak, omdat wij van mening zijn dat het liquidatieplan een goede vertaling geeft van de kosten die wij hebben door het niet-deelnemen van Nuth in Parkstad Limburg. Maar ook, omdat we hopen dat dit onderwerp nu kan worden afgesloten en we met Nuth kunnen praten over inhoudelijke zaken, zoals hoe kunnen we samenwerken.

De gemeente Nuth is teleurgesteld over de uitspraak, omdat deze gebaseerd is op de procedure in plaats van de inhoud. De gemeente Nuth kan daardoor slechts een reactie geven op het proces. Burgemeester Binderhagel: Het college heeft besloten aan een externe advies te vragen over onze mogelijkheden in deze situatie. We hechten ook meer belang aan een goede samenwerking met onze buren en de Provincie dan het vasthouden aan procedures en termijnen die ons van elkaar verwijderen.

18-11-2005 11:06