Algemene Onderwijsbond

Falend bestuur Siba-scholen door rechter terechtgewezen

AOb wint kort geding voor MR-en

UTRECHT, 18 november 2005.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft het kort geding gewonnen dat hij namens de medezeggenschapsraden van basisscholen El Faroeq Omar en Abraham el Khaliel tegen hun bestuur, de SIBA (Stichting Islamitische Basisscholen Amsterdam) heeft aangespannen. De rechter erkent met de uitspraak dat het bestuur de Wmo (Wet medezeggenschap onderwijs) momenteel niet naleeft en dat wel moet gaan doen; in het belang van de leerlingen, de ouders, het personeel en de kwaliteit van het gehele onderwijs. Liesbeth Verheggen, dagelijks bestuurder Algemene Onderwijsbond: "Het is erg vervelend als je als personeel en ouders geen andere mogelijkheid meer ziet dan je eigen bestuur voor de rechter te slepen. De erkenning voor de misstanden op deze scholen, die uit de uitspraak blijkt, geeft wel aan dat het bestuur echt veel te ver was gegaan."

De MR-en besloten de Algemene Onderwijsbond in te schakelen nadat zij zelf op verschillende manieren hadden geprobeerd informatie van het bestuur te krijgen, maar telkens met een kluitje het riet in werden gestuurd. Een MR heeft bij wet geregelde invloed op het personeelsbeleid, onderwijskundig beleid en organisatorische zaken. De SIBA bleef in gebreke; de MR-en kregen niet of nauwelijks informatie en konden daardoor hun werk niet uitoefenen. Zo kregen de MR-en bijvoorbeeld geen inzicht in de financiële positie van de scholen. Het gerucht gaat dat SIBA grote financiële reserves heeft, terwijl leraren zelf uit arren moede gummetjes, bordmagneten, puntenslijpers en papier moeten aanschaffen. Ook de ouders moesten onlangs de tot de draad versleten deurmatten zelf vervangen, toen bleek dat kinderen met CARA last kregen van de ouden matten en het bestuur 'niet thuis' gaf.

Het verweer van SIBA tijdens de rechtzaak, dat het bestuur nieuw is en geen tijd heeft voor ingewikkelde bestuurlijke zaken, maar wel bezig is orde op zaken te stellen en binnenkort ook echt werk zal maken van de medezeggenschap, deed de rechter af als niet valide. Liesbeth Verheggen, AOb: "Het bestuur kan nu niet meer volhouden de beste bedoelingen te hebben, maar tegelijkertijd de ouders en het personeel aan alle kanten te passeren. Nu is het zaak dat de MR-en en het bestuur zo snel mogelijk verder gaan, op basis van vertrouwen. Dat is moeilijk, na wat er gebeurd is. Toch moet het vertrouwen terug komen. Ik hoop dan ook dat het bestuur zo snel mogelijk doet wat de rechter ze heeft opgedragen, waardoor het bestuur blijk geeft het vertrouwen te willen herstellen."

De Algemene Onderwijsbond had namens de MR-en naleving van de Wmo (Wet medezeggenschap onderwijs) geëist, met een dwangsom van 500 euro per dag. Het vonnis van de rechtbank luidt dat de dwangsom 250 euro per dag is, met een maximum van 100.000 euro.

Marc Mathies

(pers)voorlichter AOb

030 2989 210

---- --