MINVROM: Deskundigen: omgevingsvergunning is verbetering

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Omgevingsvergunning is verbetering volgens deskundigen

De omgevingsvergunning is volgens deskundigen een verbetering ten opzichte van de bestaande losse vergunningen, zoals de bouw-, milieu- en monumentenvergunning. Wel twijfelen zij aan de uitvoerbaarheid van de vergunning. Dat blijkt uit een enquête die het ministerie van VROM afgelopen zomer gehouden heeft en de commentaren op het wetsvoorstel 'algemene bepalingen omgevingsrecht'. Het ministerie zal de resultaten van de enquête en de commentaren op het wetsvoorstel gebruiken bij de verdere ontwikkeling van de omgevingsvergunning (voorheen VROM-vergunning).

Ruim 2200 mensen hebben de enquête ingevuld. Ongeveer 450 mensen vergunningaanvragers (zowel burgers als uit het bedrijfsleven) deden aan de enquête mee. Ook zo'n 300 bedrijven vulden het vraagformulier in. Tot slot waren er ruim 1000 vergunningverleners en handhavers onder de respondenten. Op het wetsvoorstel heeft VROM 20 commentaren ontvangen.

Positief
De algemene indruk van de respondenten van de enquête na uitleg over de omgevingsvergunning is positief. Vooral onder burgers en bedrijven worden de voorstellen goed ontvangen(80%). De vergunningverleners zijn met 60% iets minder enthousiast over de voorstellen. Van de handhavers is 70% positief gestemd.

Als het echter over de uitvoering gaat, zijn de uitslagen minder positief. 81% van de bedrijven verwacht dat de onderlinge afstemming tussen gemeenten, provincie, waterschap en Rijk een probleem wordt. Handhavers en vergunningverleners delen deze mening. En tweederde van de bedrijven verwacht dat vergunningen worden afgekeurd omdat de termijn voor de gemeente niet haalbaar is. 60% van de vergunningverleners deelt deze mening, evenals 45% van de handhavers. Opvallend is dat de genoemde verwachte knelpunten samenvallen met de zaken die men momenteel ook al als een probleem ervaart.

Aanpassing
Gezien de reacties heeft VROM aanleiding gezien een aantal veranderingen doorgevoerd.

De voorlichting is tot op heden met name gericht geweest op algemene informatie over de omgevingsvergunning; doel, nut en noodzaak, planning. Nu dit al redelijk bekend is, ontstaat er bij professionals behoefte aan meer diepgaande informatie, zowel over de techniek (ICT) als over wat de omgevingsvergunning betekent voor de organisaties. In de communicatie over de omgevingsvergunning gaat kennisuitwisseling centraal staan.

Nieuw in dit verband is het Digitaal Omgevingsloket: een kennisplein op internet waar u voortaan alle onderzoeken, alle stukken, alle voorbeeldprojecten en een forum vindt. Het kennisnetwerk is erop gericht om partijen met elkaar in contact te brengen. Het Digitaal Omgevingsloket gaat nog in 2005 online.
Om de uitvoering te vergemakkelijken ondersteunt VROM gemeenten, provincies en andere overheden. Zo zijn 23 pilots voor de omgevingsvergunning gestart en kijkt het ministerie naar hoe vergunningverlening nu al sneller kan met workshops vergunningenmanagement. Daarnaast zijn er verschillende voorbereidende studies over digitalisering, 1-loket en accountmanagement, handboeken en digitale tools. Om gemeenten verder te ondersteunen, is VROM van plan om implementatieteams in te zetten. Deze teams bestaan uit deskundigen vanuit VROM én uit de praktijk.

Mede op basis van de commentaren op het wetsvoorstel zal een aantal wijzigingen in de wettekst of in de memorie van toelichting worden aangebracht. Het bevoegd gezag kan een ander bestuursorgaan verzoeken om advies uit te brengen. Dit biedt provincies de mogelijkheid gebruik te maken van de deskundigheid op het terrein van bouwen op gemeentelijk niveau. De mogelijkheid om een project te splitsen in deelprojecten en om een vergunning voor een deelproject aan te vragen is in de tekst verduidelijkt. Het feitelijk kunnen realiseren van de in de wet opgenomen beslistermijnen vormt een aandachtspunt bij de pilots.

Het volledige rapport van de enquête, en een rapportage van de resultaten van de consultatieronde vindt u op www.vrom.nl/vergunningen.