ANBO

Aan de bel trekken in Den Haag

17-11-2005

ANBO voor 50-plussers en andere ouderenorganisaties, verenigd in het CSO, hebben de afgelopen weken vijf keer schriftelijk in Den Haag aan de bel getrokken. De eerste keer was op 5 oktober over het ziekenfondspakket. ANBO en andere ouderenorganisaties vroegen aandacht voor het zittend ziekenvervoer, de zelfzorggeneesmiddelen en cosmetische operaties. De regeling voor het zittend ziekenvervoer voldoet niet, zo stellen de ouderenorganisaties. Zo pleiten voor een regeling die recht doet aan individueel maatwerk, kwaliteit en service voor mensen die gebruik moeten maken van deze vorm van vervoer.

De ouderenorganisaties zijn blij dat een aantal zelfzorgmedicijnen voor chronisch gebruik (zes maanden of langer) vanaf 1 januari 2005 weer vergoed wordt. Wel pleiten de ouderenorganisatie voor een termijn van drie maanden. Bij de cosmetische operaties vragen de ouderenorganisaties om een ruimere vergoeding van ooglidcorrecties.

Bescherming van verzekerden

In de tweede brief gaven ANBO en de andere ouderenorganisaties commentaar op het wetsvoorstel Wet Marktordening Gezondheidszorg (WMG). De ouderenorganisaties vinden het van groot belang dat er een wettelijke bescherming is van verzekerden op de verzekeringsmarkt, dat de markt helder is, dat productomschrijvingen duidelijk zijn en dat er toezicht en controle is. Dit belang van de consument komt onvoldoende naar voren in het wetsvoorstel. De ouderenorganisaties pleiten ervoor om dat te verbeteren.

Nieuwe zorgverzekering

ANBO en andere ouderenorganisaties vroegen ook aandacht voor het probleem dat gepensioneerden waarschijnlijk hun tegemoetkoming in de ziektekostenpremie kwijtraken bij de invoering van het nieuwe ziektekostenstelsel. We hebben het probleem al eerder onder de aandacht gebracht maar tot op heden is er geen oplossing, schrijven ze aan de ministers De Geus (SZW) en Hoogervorst (VWS). Nogmaals dringen de ouderenorganisaties aan op compenserende maatregelen voor deze groep.

Belastingplan

Voor de behandeling van het belastingplan stuurden de ouderenorganisaties een brief naar de Tweede Kamer om te pleiten voor een goede financiële tegemoetkoming voor alle ouderen, chronisch zieken en gehandicapten met hoge zorgkosten. De ouderenorganisaties willen ook dat nieuwe regeling Buitengewone Uitgaven wordt onderzocht op de gevolgen voor de verschillende groepen chronisch zieken, gehandicapten, en zorgbehoevende ouderen. Als er onbedoelde effecten zijn, moeten die worden gerepareerd, schrijven de ouderenorganisaties.

VROM-begroting

In een brief aan de Tweede Kamer vragen de ouderenorganisaties er aandacht voor dat huurders er in koopkracht op achteruitgang kunnen gaan. De ouderenorganisaties vinden het overzicht van de financiële gevolgen voor huurders onvoldoende. Daarnaast wijzen de organisaties op het belang van ouderenhuisvesting.