Gemeente Breda

Opkomstbevordering gemeenteraadsverkiezingen


Burgemeester en wethouders hebben kennis genomen van de notitie Opkomstbevordering gemeenteraadsverkiezingen 2006.

Zij gaan akkoord met uitvoering van verschillende technische en communicatieve maatregelen, met maatregelen ter stimulering van activiteiten van derden en met het houden van een uitslagenpresentatie op 7 maart 's avonds in het Stadskantoor.
Het college wacht nog op een uitgewerkt voorstel van de BRTS voor het houden van opkomstbevorderende tv-uitzendingen en op de discussie in de commissie Algemene Zaken (AZ) over deelname aan het proefproject Stemmen in een Willekeurig Stembureau. Dit project geeft kiesgerechtigden de mogelijkheid om zonder tussenkomst van de gemeente hun stem uit te brengen. De commissie AZ vergadert op 1 december aanstaande.

Om de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006 mogelijk te maken, neemt de gemeente allerlei technische maatregelen. Zo worden er oproepingskaarten en kandidatenlijsten verstuurd, openbare kennisgevingen geplaatst in het Stadsblad, stembureaus toegankelijk gemaakt voor gehandicapten, aanplakborden voor affiches van de politieke partijen geplaatst, verhuisde kiesgerechtigden aangeschreven en mobiele stembureaus gereed gemaakt om op 7 maart langs verzorgingshuizen te kunnen gaan.

Daarnaast zullen er affiches en folders te vinden zijn in buurthuizen, bibliotheken, verzorgingshuizen en scholen, komen er artikelen in de media over stemmen bij volmacht, de kiezerspas, de tentoonstelling van politieke partijen in de hal van het Stadskantoor en verschijnt er in februari een paginagroot artikel in het Stadsblad, waarin de politieke partijen hun programma's presenteren.
Verder roept de burgemeester per brief alle kiesgerechtigden op om te gaan stemmen, gaan er speciale verkiezingspakketten naar jongeren en komen er links op de websites van gemeente en politieke partijen naar de StemWijzer, die kiezers wegwijs maakt in inhoudelijke verschillen tussen politieke partijen.

De gemeente ondersteunt ook initiatieven van derden, zoals de cursussen over de verkiezingen van de Volksuniversiteit in een aantal bibliotheken in de stad. Discussiebijeenkomsten met raadsleden zijn onderdeel van de cursussen.

Breda, 18 november 2005