Gemeente Breda

Breda toetst beleid op toegankelijkheid voor mensen met beperking

Het college van B&W werkt mee aan een pilot waarin het lokale overheidsbeleid getoetst wordt aan de regels van de Agenda 22.

Het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid (BCG) gaat samen met de gemeente en de GGD het beleid van laatstgenoemde organisaties doorlichten. Centrale vragen zijn: Hoe kunnen cliënten(organisaties) meedoen bij het tot stand komen van het beleid? En zijn informatiestromen toegankelijk?

De landelijke Chronisch zieken en Gehandicaptenraad heeft het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid gevraagd in de gemeente Breda een proef te starten. Doel is een grotere bewustwording bij ambtenaren en denken in termen van kwaliteit bij het maken van beleid voor mensen met beperkingen. Zodat voorzieningen beter toegankelijk worden en mensen meer dan nu bij de totstandkoming van beleid betrokken zijn. De pilot richt zich op de GGD West Brabant en op onderdelen van de gemeentelijke diensten Stadsbeheer, Ontwikkelingsdienst (ODB) en Sociale zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn (SAW).

Agenda 22
Agenda 22 is een praktische methode, gebaseerd op 22 standaardregels van de Verenigde Naties voor gelijke kansen voor mensen met een handicap. De methode is bedoeld voor gemeenten: scoren zij goed op de 22 regels dan bevorderen zij het 'volwaardig burgerschap' van inwoners met een beperking en daarmee hun klanttevredenheid. Gemeenten worden gevraagd de 22 regels vast te leggen in beleidsplannen voor mensen met een functiebeperking van welke aard dan ook. De 22 regels hebben onder meer betrekking op de thema's bewustmaking, medische zorg, revalidatie en reïntegratie, ondersteunende diensten en voorzieningen, toegankelijkheid, onderwijs, werk, inkomen en sociale zekerheid, cultuur, sport en recreatie, beleidsvorming en planning, belangenorganisaties van mensen met een functiebeperking en training van personeel.

Het BCG heeft voor de pilot de Agenda 22 Coördinatiegroep Breda in het leven geroepen, met vertegenwoordigers van de gemeente en de GGD West-Brabant. Binnenkort gaan twee werkgroepen van start: Informatie & participatie en Beter Breda. Ook organiseert het BCG een achterbanraadpleging. De Coördinatiegroep zal aanbevelingen doen om zonodig de toepassing van deze regels te verbeteren en presenteert de eerste resultaten naar verwachting voorjaar 2006.

Breda, 18 november 2005