Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten- Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 's-GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk
31 oktober 2005 SV/V&V/05/88110
2050602180

Onderwerp Datum
Kamervragen van het lid De Wit 18 november 2005

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid De Wit (SP) over de uitbetaling van de AOW in Duitsland.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)

2

Vragen van het lid De Wit (SP) over de uitbetaling van de AOW in Duitsland

Vraag 1
Is het waar dat de Sociale Verzekeringsbank het AOW-pensioen voor in Duitse deelstaten wonende Nederlanders op de tiende van de maand overmaakt aan de
Landesversicherungsanstalt (LVA) en dat deze het AOW-pensioen aan de AOW-ers overmaakt op de negenentwintigste van dezelfde maand?

Vraag 2
Waarom zit er een lange periode tussen beide overmakingen?

Antwoord 1 en 2
Binnen de Europese Unie zijn procedures vastgesteld voor de betaling van uitkeringen. Deze procedures zijn gebaseerd op de bepalingen van Verordeningen 1408/71 en 574/72 betreffende de toepassing van de sociale-zekerheidsregelingen op werknemers en zelfstandigen die zich binnen de Gemeenschap verplaatsen. Lidstaten kunnen de uitkering rechtstreeks aan de rechthebbende betalen maar kunnen de betaling ook laten verlopen via instanties. De betalingsprocedures staan vermeld in bijlage 6 bij Verordening 574/72 . De betaling van de Nederlandse uitkeringen, waaronder het AOW-pensioen, aan in Duitsland wonende gerechtigden (en vice versa de Duitse pensioenen aan in Nederland wonende gerechtigden) vindt plaats via instanties en is gebaseerd op artikel 9 van het Akkoord tussen Nederland en Duitsland betreffende de toepassing van het Verdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland inzake sociale zekerheid ter aanvulling van communautaire bepalingen (Trb. 2001 nr. 99).
Het Bureau voor Duitse Zaken, onderdeel van de Sociale Verzekeringsbank (hierna: BDZ/SVB) en de Deutsche Rentenverschicherung Westfalen (hierna: DRW ­voorheen de Landesverschicherungsanstalt Westfalen) zijn aangewezen als de instanties die moeten zorgdragen voor de feitelijke uitbetaling van uitkeringen van het andere land. In de praktijk wordt hierbij een salderingsysteem gehanteerd, waarbij alleen het verschil tussen de gesommeerde uitkeringen ten behoeve van gerechtigden in het andere land daadwerkelijk wordt overgemaakt. Het bedrag aan uitkeringen dat de DRW moet verstrekken ten behoeve van gerechtigden die in Nederland wonen, is hoger dan het bedrag dat BDZ/SVB moet verstrekken aan gerechtigden die in Duitsland wonen. BDZ/SVB ontvangt dus een bedrag (zijnde het verschil) van DRW voor de betaling van Duitse uitkeringen in Nederland. Geprobeerd wordt de betaling zoveel mogelijk te laten plaatsvinden conform de regels van het bronland van de uitkering. Dit betekent dat de betaling van Duitse pensioenen aan in Nederland wonende gerechtigden plaatsvindt door BDZ/SVB op de laatste werkdag van de maand voorafgaande aan die waarover het recht bestaat. Duitsland betaalt de AOW- pensioenen van in Duitsland wonende gerechtigden op de laatste werkdag van de maand. In vraag 1 wordt verondersteld dat er sprake is van overmaking van AOW- pensioenen aan de LVA, halverwege de maand. Echter dit betreft geen overmaking maar een tape, die medio elke maand wordt verzonden, waarop de betalingsinformatie met betrekking tot de in Duitsland wonende gerechtigden op een Nederlandse uitkering over die maand staat vermeld.

Vraag 3
Wat is het jaarlijkse bedrag aan rente dat de LVA ontvangt door de uitbetalingen van het AOW-pensioen op te houden?

3

Antwoord 3
Uit de antwoorden op vraag 1 en 2 blijkt dat er geen sprake is van een periode waarover bedragen uit de Nederlandse fondsen onderweg zijn naar in Duitsland wonende gerechtigden, gedurende welke de DRW een rentegenot zou hebben. Eerder is sprake van het omgekeerde omdat BDZ/SVB het verschil van de gesommeerde uitkeringen ontvangt ten behoeve van de betaling aan in Nederland wonende gerechtigden met een Duitse uitkering.

Vraag 4
Kunt u bewerkstelligen dat de overmaking door de LVA binnen enkele dagen plaats vindt na ontvangst van de AOW- gelden? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4
Er bestaat een verschil in de uitbetalingsdatum van AOW- pensioenen in Nederland en Duitsland, namelijk tussen de 23ste van de maand en de laatste werkdag van de maand. Dit verschil wordt veroorzaakt door het feit dat Duitsland er voor kiest om de betaling van de Nederlandse uitkeringen te laten samenlopen met de betaaldatum van de Duitse uitkeringen. Ik zal de SVB vragen om bij gelegenheid van het periodieke overleg tussen Nederlandse en Duitse pensioenuitvoeringsorganen (vermoedelijk voorjaar 2006) de betaalsystematiek, in het bijzonder het moment van overmaking in Duitsland, aan de orde te stellen.