Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

18-11-2005

Vandaag is het eerste exemplaar uitgereikt van de 'Nederlandse Praktijkrichtlijn 6703 Wateraccumulatie'. De praktijkrichtlijn ('Ontwerp, Wateraccumulatie - Aanvullende rekenregels en vereenvoudigingen voor het belastingsgeval regenwater in NEN 6702') is een eenvoudige rekenmethode die het voor architecten en constructeurs makkelijker moet maken om in hun ontwerp rekening te houden met de belasting van daken door hevige regenval. De al bestaande constructieve norm NEN 6702 wordt op dit punt als (te) moeilijk ervaren.

Rekenmethode
De NPR behandelt het ontwerp van nieuwe daken en geeft praktische aanwijzingen voor bestaande platte daken. Ook noodafvoersystemen worden beschreven.
Vanwege een aantal incidenten met lichte platte daken na hevige regenval is het van groot belang dat zowel ontwerpers van dit soort daken als de gemeentelijke diensten bouw- en woningtoezicht bij de verlening van de bouwvergunning hier goed naar kijken. De praktijk leert dat een verkeerd ontworpen plat dak een groot risico vormt voor wateraccumulatie. Wateraccumulatie houdt in dat, als bij hevige regenval het water niet snel genoeg wordt afgevoerd, het water zich verzamelt op het laagste punt van het dak dat daardoor doorbuigt, waardoor nog meer water naar dat punt toestroomt met bezwijken als uiteindelijk gevolg.

Ontwepversie
Het gaat hierbij om een ontwerp-versie en de gebruikers worden opgeroepen om eventueel commentaar hierop aan de NEN-Bouw te sturen. Uiteraard staat het iedereen vrij deze concept-richtlijn nu al toe te passen. Het eerste exemplaar van de praktijkrichtlijn werd vandaag uitegereikt door de heer Ruud Nouwen, clustermanager van NEN-Bouw, aan de heer O. Welling, hoofd van de afdeling Bouwkwaliteit van het ministerie van VROM. Dit gebeurde tijdens een congres van de Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland te Zwolle