Gemeente Vlaardingen


Thema-avond over A4 groot succes
18 november 2005

De belangstelling voor de ontwikkelingen rond de A4 is groot. De tribunes zaten donderdag 17 november tijdens de thema-avond van de gemeenteraad dan ook vol.

De informatie die gegeven werd door het panel van deskundigen was divers. Ook tegengestelde meningen kwamen goed aan bod. De aanwezige raadsleden en het publiek stelden massaal vragen aan de deskundigen.

17 nov 2005
Publiek en gemeenteraad tijdens de thema-avond.

Dubbele doelstelling
Mevrouw Kikkert van het programmabureau IODS (Integrale Ontwikkeling tussen Delft en Schiedam) beet de spits af met een korte film over de mogelijke inpassing van de A4. In de film werd de dubbele doelstelling van het programma belicht. Deze houdt in dat de aanleg van de A4 wordt gecombineerd met een investering in het groene gebied van Midden Delfland.

Standpunt gemeente
Wethouder Bot neemt namens de gemeente deel aan de adviescommissie van de IODS. Hij gaf een toelichting over de wijze waarop hij het standpunt van de gemeente Vlaardingen in het project inbrengt. Het standpunt van de gemeente Vlaardingen is dat de A4 niet te zien, te horen of te ruiken moet zijn.

Rijkswaterstaat
De heer Kosters van Rijkswaterstaat gaf een korte toelichting op de afwegingen die tot nu toe zijn gemaakt. De verbreding van de A13 is wat betreft Rijkswaterstaat geen alternatief, omdat daarmee verkeersproblemen ontstaan bij Ypenburg. De heer Koster benadrukte het belang van het oplossen van de problemen in Overschie. Daar kampt de bevolking met sterk vervuilde lucht door de A13.

Verkeersinfarct?
De heer Van der Chijs, actief burger/deskundige met betrekking tot de A4, trok de gegevens van Rijkswaterstaat in twijfel. Volgens de heer Van der Chijs leidt de aanleg van de A4 juist tot een verkeersinfarct.

Geen overschrijding grenswaarden
Tot slot sprak de heer Bruggeman, juridisch deskundige op het gebied van luchtkwaliteit en Europese regelgeving over de Europese regels. Hij gaf aan dat het overschrijden van grenswaarden niet meer wordt toegestaan. Dat brengt volgens hem de aanleg van de A4 direct in gevaar.

Vragen raad en publiek
De vragen van de raadsleden en het publiek waren divers van karakter. Ze varieerden van Wanneer is de A4 klaar? tot Zou u echt dat mooie Midden Delfland willen verstoren?. De deskundigen probeerden zo goed mogelijk de vragen te beantwoorden.

Tevreden
De voorbereidingsgroep bestaande uit Kor Blumenstock (VV2000/LV), Martin Kappers (SP), Dennis van der Lugt (PvdA) en Jack Tsang (Groenlinks) is bij monde van Jack Tsang tevreden over het verloop van de avond en over de opkomst.