Gemeente Den Haag

november 2005
Onvoldoende animo voor wijkbus in Leidschenveen en Ypenburg (18 november)

In stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg is onvoldoende animo voor een wijkbus. Dat blijkt uit een enquête van de gemeente Den Haag. Alle bewoners van zestig jaar en ouder in Leidschenveen en Ypenburg konden aangeven of ze behoefte hebben aan een wijkbus. In totaal zijn er ongeveer 1500 mensen schriftelijk benaderd in september 2005, waarvan er ruim zestig de enquête hebben teruggestuurd. Ruim dertig mensen stonden positief tegenover de wijkbus. Dit is onvoldoende om een wijkbus te kunnen beginnen.

In totaal zijn er 64 reacties binnengekomen, 33 mensen hebben aangegeven belangstelling te hebben voor een wijkbus. De wijkbus kan er echter alleen komen als er ongeveer honderd mensen zijn die er gebruik van willen maken en daarvoor ook contributie willen betalen. Niet alle mensen die positief reageerden, geven aan nu al donateur te worden, maar ze waren wel zeer geïnteresseerd. Veel mensen die negatief reageerden gaven aan het een goed initiatief te vinden en er over een aantal jaren mogelijk gebruik van te willen maken. Zij hebben op dit moment nog geen wijkbus nodig. Over vier of vijf jaar wordt opnieuw bekeken worden of voldoende bewoners van Leidschenveen-Ypenburg van zestig jaar en ouder behoefte hebben aan een wijkbus.

De wijkbus is bestemd voor ouderen die niet over eigen vervoer beschikken en die niet of moeilijk gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. In veel wijken van Den Haag rijden al ruim twintig jaar wijkbussen. Ouderen of bewoners die minder goed ter been zijn kunnen zo toch de deur uit.

Voor Haagse ouderen en gehandicapten die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer is er - op grond van de Wet voorzieningen gehandicapten - de Taxibus. Hagenaars kunnen gebruik maken van de Taxibus als dit medisch noodzakelijk is, er geldt wel een inkomensgrens.