ANBO

Houd huren betaalbaar

17-11-2005

Negentien maatschappelijke organisaties, waaronder ANBO voor 50-plussers, hebben een gezamenlijke verklaring opgesteld onder de titel Houd huren betaalbaar. Deze verklaring is begin november, bij de bespreking van de VROM-begroting, aangeboden aan de Tweede Kamer. Ook komt er op zaterdagmiddag 4 maart een landelijke demonstratie op de Dam in Amsterdam.

In de verklaring eisen de organisaties onder meer dat de kortingen op de huursubsidie worden teruggedraaid. De organisaties vinden ook dat er veel meer huurwoningen moeten worden gebouwd. Om aan de vraag tegemoet te komen is het van belang dat driekwart van de nieuwbouw goedkoop of betaalbaar is. Daarbij moet een belangrijk deel geschikt zijn voor ouderen, gehandicapten en studenten. Het kabinet dient ook een eind te maken aan de ongelijke behandeling van huurders en eigenaar-bewoners door een uitbreiding van de huurtoeslag voor huishoudens met een inkomen tot anderhalf modaal.

De negentien organisaties wijzen er op dat de woonlasten van huurders hoog zijn. Zo hoog dat veel huurders de grootste moeite hebben om financieel rond te komen. Een miljoen huurders met een huurtoeslag krijgen minder subsidie. Huurders zonder toeslag krijgen te maken met huurstijgingen van 1,5% tot 4% boven inflatie bij een reële inkomensgroei van slechts 0,3%. Huurders zijn nu al een kwart van het netto-inkomen kwijt aan kale huur. Het huidige regeringsbeleid jaagt de woonlasten nog verder omhoog, met desastreuze gevolgen voor de koopkracht. Huurders die de stijgende huren niet meer kunnen opbrengen, kunnen niet verhuizen naar een goedkopere woning. Aan goedkope en betaalbare woningen is namelijk groot gebrek.