ANBO

Medezeggenschap gepensioneerden bij pensioenfondsen onvoldoende

17-11-2005

Deze zomer honoreerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de subsidie-aanvraag voor het project Medezeggenschap gepensioneerden: borgen en bouwen, dat door het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) namens de ouderenorganisaties, waaronder ANBO voor 50-plussers, wordt uitgevoerd. Ook de ouderenorganisaties hebben bijgedragen aan de financiering. In oktober werd bekend dat het aantal pensioenfondsen dat op dit moment aan alle eisen van het Tweede Convenant Medezeggenschap voldoet, onvoldoende is. Dat betekent dat dwingende wetgeving ontwikkeld zal worden en het CSO gedurende de resterende looptijd van het convenant de vinger aan de pols blijft houden.

De ouderenorganisaties houden zich al sinds eind jaren 90 bezig met het vergroten van de invloed van gepensioneerden op de pensioenfondsen. Dit leidde tot twee opeenvolgende convenanten met de Stichting van de Arbeid (STAR). De positie van gepensioneerden is in de loop der jaren bij veel pensioenfondsen wel verbeterd, maar zeker niet voldoende. Bovendien doen zich in de pensioenwereld veel ontwikkelingen voor, die daadwerkelijke invloed van gepensioneerden extra belangrijk maken. Met de toegekende subsidie onderstreept het ministerie het belang van kwalitatief goede medezeggenschap en de rol van het CSO bij de ondersteuning van gepensioneerden.

Nieuwe organisatie

Nu het tussentijdse onderzoek bevestigt, dat teveel pensioenfondsen nog onvoldoende gehoor hebben gegeven aan de gemaakte afspraken tussen STAR en ouderenorganisaties, zal het CSO extra druk uitoefenen om die situatie te verbeteren. Zo zal het belang van de oprichting van verenigingen van gepensioneerden nog meer onder de aandacht van pensioenfondsbesturen worden gebracht. En zullen er instrumenten ontwikkeld worden om de kwaliteit van de medezeggenschap te verbeteren. Bovendien willen de ouderenorgani-saties samen met andere spelers in de pensioenwereld nagaan of het mogelijk is een nieuwe organisatie op te richten, die blijvende ondersteuning en advies kan bieden aan de leden van medezeggenschapsorganen.

Kandidaten deelnemersraden

Het CSO zoekt overigens nog kandidaten voor deelnemersraden, die pensioen ontvangen van de pensioenfondsen voor de baksteenindustrie, banden- en wielenbranche, vervoer, particuliere beveiliging, vlees- en vleeswarenindustrie, waterbouw en waterrecreatie/ jachtbouw.

Voor nadere informatie en aanmelding: www.ouderenorganisaties.nl of 030-276 99 85.