Gemeente Scheemda


De nacht van de nacht
18 november 2005

Het is 's nachts eigenlijk nergens meer echt donker. Tenminste bijna nergens. Er is licht van straatlantaarns, lichtreclames, verlichte snelwegen, kassen,

gaslokaties. Ja, misschien is het 's nachts in de polders in Groningen nog echt donker. De Milieufederatie Groningen wilde hier eind oktober aandacht voor vragen met de actie: "Nacht van de nacht".

feestelijke activiteiten

Deze actie ging van start in de verduisterde hal van Openbare basisschool "De Tichel" in Oostwold. De hal was reeds verduisterd in verband met het thema "magie", en dat kwam dus goed uit. De groepen 7 en 8 kregen op 19 oktober uitleg betreffende deze actie door de wethouders Knottnerus van Scheemda en Hagedoorn van Reiderland.

Ze werden daarbij geholpen door zeer deskundige ambtenaren. Er werden vaag verlichte dieren getoond, en aan de hand daarvan werd gepraat over of dit dag- of nachtdieren zijn, en over hun manier van leven. Er werd intensief gediscussieerd over de gevolgen van het nachtelijk licht voor de dieren. Het bleek dat de leerlingen veel kennis van dit onderwerp hadden. Voor alle kinderen van de school was er een verrassing: voor de grotere kinderen een nachtdierenzoekkaart, voor de kleineren een kleurplaat.