Gemeente Scheemda


OUD & NIEUW vergunningen aanvragen voor 1 december 18 november 2005
OUD & NIEUW vergunningen aanvragen voor 1 december

Branden (vreugdevuren)

Ook tijdens de viering van oud & nieuw is het in de gehele gemeente Scheemda niet toegestaan om brandjes/vuren te stichten. Dit jaar zal hier wederom streng op worden toegezien door de diverse instanties. Het stichten van brandjes/vuren kan leiden tot strafmaatregelen jegens de brandstichters.

Wel is het mogelijk om van tevoren een aanvraag in te dienen voor het houden van een vreugdevuur. Deze aanvragen moeten vóór 1 december a.s. worden ingediend. In gezamenlijkheid met de Brandweer en Politie wordt bekeken of de locatie waarvoor wordt aangevraagd geschikt wordt bevonden. Een ontheffing voor het houden van een vreugdevuur is aan strenge (milieu-openbare orde/veiligheid) eisen verbonden.

Bouwen

Diegenen die op of rondom een bouwplaats werkzaamheden verrichten, worden dringend verzocht passende maatregelen te nemen ter voorkoming van vandalisme tijdens de viering van oud & nieuw. Het laten zwerven van bouwafval, bouwmaterialen en ander gereedschap voor de bouw, kan uitnodigen tot vandalisme. Wij verzoeken eigenaren, aannemers en bewoners/gebruikers van de betreffende percelen/bouwplaatsen, vriendelijk doch dringend, hier rekening mee te houden.

Vuurwerk


- Koop alleen goedgekeurd vuurwerk. Dit is op 29, 30 en 31 december te koop bij de erkende verkoopadressen. Voor het grondgebied van de gemeente Scheemda is slechts één verkoopadres voorzien van een rechtsgeldige vergunning, te weten: Filmstation 2000 BV (videotheek) te Heiligerlee. Goedgekeurd vuurwerk heeft altijd een Nederlandse gebruiksaanwijzing;


- Je moet 16 jaar of ouder zijn om vuurwerk te mogen kopen;


- Lees de Nederlandse gebruiksaanwijzing van tevoren goed door;


- Trek geen nylon of kunststof kleding aan, dit vliegt veel sneller in brand;


- Steek het vuurwerk nooit in de hand aan. Zet vuurpijlen eerst in een fles gevuld met zand en leg ander vuurwerk op de grond;


- Steek vuurwerk aan met iets dat smeult, zoals een aansteeklont, sigaar of sigaret. Nooit met lucifers of aanstekers. Deze hebben een te grote vlam en zijn erg gevoelig voor wind;


- Hou minstens 6 meter afstand en let hierbij ook op de omstanders;


- Steek elk stuk vuurwerk apart af. Vuurwerk bundelen is levensgevaarlijk!


- Gooi nooit naar mensen en dieren, dat voorkomt ongelukken;


- Bewaar vuurwerk op een veilige droge plaats en buiten bereik van kleine kinderen;


- Steek vuurwerk nooit in de jaszak, want als het dàn afgaat ...


- Steek weigeraars nooit opnieuw aan.

Schoon en veilig nieuwjaar

Vuurwerkafval blijft een probleem. Het is gevaarlijk en al die rommel op straat levert na oud & nieuw altijd weer veel ergernis op. Zorg daarom dat vuurwerkafval meteen wordt opgeruimd. Veeg de eigen stoep of straat schoon. Maak vuurwerkafval onschadelijk door het in water onder te dompelen. Dan kan het niet meer ontploffen en kan het gewoon met het huisvuil worden meegeven.

Carbidschieten

Carbidschieten is verboden!!

Het verbod geldt niet in de volgende gevallen:

a. carbidschieten dat plaatsvindt op 31 december 2005 tussen 10.00 uur en 1 januari 2006 02.00 uur, waarbij gebruikt gemaakt wordt van bussen met een maximale inhoud van 1 liter, mits daarbij geen gevaar optreedt voor mens of milieu.

b. carbidschieten dat plaatsvindt op 31 december 2005 tussen 10.00 uur en 1 januari 2006 02.00 uur, op een erf behorende bij een woning buiten de bebouwde kom, waarbij gebruik gemaakt wordt van bussen met een maximale inhoud van 60 liter mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:


1. er zijn maximaal 4 personen aanwezig die carbidschieten, waaronder een meerderjarige bewoner van de betreffende woning die ervoor zorgt dat deze voorwaarden worden nageleefd;


2. er worden geen handelingen verricht waardoor gevaar optreedt voor mens of milieu;


3. er worden in totaal niet meer dan twee bussen gebruikt;


4. naast de onder 1 genoemde personen is er geen publiek aanwezig anders dan de bewoners van de betreffende woning;


5. de afstand vanaf de plek waar het carbidschieten plaatsvindt tot gebouwen van derden bedraagt tenminste 100 meter;


6. het vrijschootsveld bedraagt tenminste 75 meter;


7. indien het carbidschieten plaatsvindt na zonsondergang dient het schietterrein goed te worden verlicht.

De burgemeester kan ter voorkoming van gevaar, schade of overlast, of in het belang van de natuurbescherming, plaatsen in de gemeente aanwijzen waar het niet is toegestaan om carbid te schieten. Tevens kan de burgemeester ontheffing verlenen van het verbod. Aan een dergelijke ontheffing worden strenge veiligheidsvoorschriften verbonden en kan worden beperkt naar plaats en tijd. De aanvragen moeten vóór 1 december 2005 worden ingediend.