Rechtbank Leeuwarden


Groen licht voor windmolenpark bij Tjerkwerd

Het gemeentebestuur van Wûnseradiel heeft een bouwvergunning verleend voor het oprichten van een windmolenpark nabij Tjerkwerd. Het gaat om zes windturbines met een ashoogte van 60 meter in een lijnopstelling. Voor het bouwplan is vrijstelling verleend van het geldende bestemmingsplan, waarbij ook Gedeputeerde Staten hun instemming hebben gegeven.

Twee omwonenden hebben beroep aangetekend tegen de bouwvergunning voor het windmolenpark. De rechtbank heeft het beroep op 17 november 2005 echter ongegrond verklaard. Volgens de rechter is het plan voor het windmolenpark niet in strijd met het streekplan "Windstreek 2000". Gedeputeerde Staten hebben terecht een verklaring van geen bezwaar afgegeven, omdat door het verwijderen van vier solitaire windturbines een verbetering van het rommelige omgevingsbeeld wordt bereikt.

Gelet op de afstand tussen de huizen van de bezwaarmakers en de dichtstbijzijnde windmolen (400 tot 500 meter) is de rechtbank voorbijgegaan aan hun argumenten met betrekking tot geluidhinder en slagschaduw.

LJ Nummer

AU6463

Bron: Rechtbank Leeuwarden Datum actualiteit: 18 november 2005 Naar boven