Gemeente Appingedam

18-11-2005 Dagopvang Molukse ouderen van start.

In zorgcentrum Damsterheerd is dinsdag 8 november 2005 de dagopvang voor Molukse ouderen van start gegaan. Twaalf ouderen bezoeken 1 of 2 dagen per week de opvang. De Molukse gemeenschap in Appingedam bestaat uit ruim 300 personen. Ongeveer 24 mensen zijn 65 jaar of ouder.

Aanleiding voor dit initiatief was de cursus Werken aan wensen met Molukse mantelzorgers in Appingedam in het najaar van 2004. Na de presentatie van de Wensen van deze groep is een werkgroep gevormd door vertegenwoordigers van de stichting voor Molukse ouderen, het verpleeghuis Solwerd, het verzorgingshuis Damsterheerd, de samenwerkende Patiënten/Consumentenorganisaties Groningen, een huisarts en de gemeente om mogelijkheden van zorg op maat voor Molukse ouderen te onderzoeken.

Een veel gehoorde klacht is dat, als Molukse mensen opgenomen worden voor verpleging, verzorging of dagbehandeling, zij bijna altijd alleen in een groep zitten. De eerste generatie Molukkers spreekt amper de Nederlandse taal en hecht, net als anderen op die leeftijd, aan eigen gebruiken (voeding, muziek e.d.). Het gevolg is dat de mantelzorgers (vaak de kinderen) nog vaker op bezoek gaan en dus amper ontlast worden.

De werkgroep heeft op zich genomen een plan te maken voor een zorg-op-maat-project voor Molukkers uit onze regio, aangevuld met Javanen en anderen.
Gedacht wordt aan een afdeling, waar alle vormen van zorg, zoals dagopvang, dagbehandeling, verpleging en verzorging, geboden worden. Dan hoeven bewoners niet te verhuizen als er een andere vorm van zorg nodig is.

Omdat verwacht wordt dat de voorbereiding enige tijd zal gaan duren, is het initiatief genomen om alvast te beginnen met dagopvang. Dinsdag 8 november 2005 is hiermee dus gestart. De ervaringen uit de dagopvang zullen gebruikt worden bij de plannen voor het zorg-op-maat-project.