Politie Midden- en West Brabant

Zoek straatroof niet op, geef niemand een aanleiding!

BREDA, 18 november 2005

Zoek straatroof niet op, geef niemand een aanleiding!

BREDA: Traditioneel is er aan het einde van het jaar altijd een stijging van het aantal straatroven. Dat is overal in Nederland het geval en dus helaas ook in Breda en omstreken. Dat heeft vooral te maken het feit dat het s avonds vroeger donker wordt, zodat daders meer kans hebben hun misdaden niet al te zichtbaar te begaan.

Naar aanleiding van enkele uiteenlopende vormen van straatroof eerder deze week wijst de politie in het district Breda graag alle burgers op hun verantwoordelijkheid onder het mott Zoek straatroof niet op, geef niemand een aanleiding! Want: de politie zit er bovenop, maar dat kan alleen in samenwerking met de burgers. Met enkele tips hoopt de politie een preventieve bijdrage te leveren aan het voorkomen van straatroof. Zo is het verstandig risicogebieden en -plaatsen in de avond- en nachtelijke uren zoveel mogelijk te mijden. Dan praten we over plaatsen waar het minder goed of slecht verlicht is bijvoorbeeld in parken of fietspaden. Mocht u daar wel moeten zijn, zorg dan dat u in gezelschap bent van een of meer andere personen, want samen staat u sterker. Laat als het kan uw tas gewoon thuis of draag uw tas niet aan de straatkant, maar aan de kant van de huizen. Het is dan voor de kwaadwillende (brom)fietser heel lastig om de tas af te pakken.

Veel straatrovers hebben het gemunt op geld en mobiele telefoons. U kunt zelf best het een en ander doen om het hen niet al te eenvoudig te maken. Wees op uw hoede als u geld pint. Pin bijvoorkeur overdag of in een supermarkt waar extra geld pinnen mogelijk is. Vertrouwt u de omgeving van de geldautomaat niet, zoek dan een andere locatie. Mobiel bellen is ook een aandachtspunt, wees daarmee voorzichtig en probeer niet al te opzichtig te bellen in het openbaar.

Mocht u helaas wel het slachtoffer van een straatroof worden, probeer dan de kenmerken van de dader zo goed mogelijk in u op te nemen. Bied zeker bij een dreigement met een wapen geen verzet en concentreer u op een goed signalement van de straatrover en eventuele bijzonderheden. Die informatie is van wezenlijk belang bij de opsporing van de dader. Mocht u niet zelf betrokken zijn bij een vorm van straatroof, maar wel relevante informatie hebben, meld u dan als getuige bij de politie. Dat kan via het telefoonnummer 0900-8844. Ook via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) kunt u informatie kwijt. Op dat nummer kunt u volstrekt anoniem uw verhaal doen.

Auteur: Henk Snepvangers