D66

"Ik hoop dat we met de uitkomst van deze stemming een duidelijk signaal afgeven aan de Europese kiezers. REACH zorgt voor een betere bescherming van de volksgezondheid en het milieu. Bovendien zijn dankzij een ALDE-compromis grote obstakels voor het bedrijfsleven weggehaald waardoor het een werkzame richtlijn wordt", zo sprak Sophie in 't Veld na afloop van de spannende stemming in het Europees Parlement over de chemicaliënrichtlijn.

Meer dan twee jaar hebben de discussies rondom deze richtlijn geduurd maar gisteren was het dan zover: het rapport van de Milieucommissie werd in stemming gebracht in het Europees Parlement. Het rapport is uiteindelijk een compromis geworden waarvoor een meerderheid binnen het Europees Parlement vóór stemde. Dit betekent dat het wetgevingspakket rondom REACH (Regulation, Evaluation, Authorisation of Chemicals) nu naar de Raad gaat voor goedkeuring. Het Britse voorzitterschap hoopt tot politieke overeenstemming te komen tijdens de Concurrentie Raad op 28 november 2005.

Het vinden van een evenwicht tussen de uiteenlopende belangen die er zijn in dit dossier was een enorme uitdaging. "Enerzijds gaat het om de bescherming van volksgezondheid en milieu; maar anderzijds zijn er gigantische economische belangen die spelen", aldus Sophie in 't Veld. Niet voor niets waren er maar liefst negen andere Commissies die een adviesrapport schreven, adviezen die in het definitieve rapport van de Italiaan Sacconi meegenomen werden.

REACH gaat in de eerste plaats om de bescherming van de gezondheid van EU burgers en van hun leefomgeving. "Tegenwoordig vind je op de Europese markt ongeveer 100.000 chemische stoffen waarvan de overgrote meerderheid nooit is onderzocht op eventuele lange termijneffecten", legt In 't Veld uit. "Echter staat het vast dat ziekten zoals astma en bepaalde vormen van kanker en ook allergieën vaak mede veroorzaakt worden door de schadelijke chemische stoffen die zich in ons dagelijks leefmilieu bevinden. REACH is erop gericht om te komen tot een inventarisatie van al deze stoffen en hun eigenschappen en tegelijkertijd het gebruik van minder schadelijke stoffen aan te moedigen."

REACH voorziet in de oprichting van een gecentraliseerd European Chemicals Agency dat het volledige programma zal coördineren, waarbij nationale instanties het gedetailleerde werk zullen uitvoeren. Tevens verplicht het de industrie (fabrikant of importeur) om de stoffen die ze verkopen te registreren en de eindgebruiker te informeren over eventuele risicos. Bovendien zullen ze in de toekomst onderling informatie moeten uitwisselen om zodoende het totale aantal onderzoeken en dierproeven te verminderen. Hier speelt het principe van 'één stof, één registratie'.

Bovendien is als belangrijk doel opgenomen te waarborgen dat gevaarlijke stoffen door minder gevaarlijke stoffen of technieken worden vervangen wanneer geschikte alternatieven voorhanden zijn. Indien een fabrikant een schadelijke stof op de markt wil brengen of houden, zal het zelf moeten bewijzen dat de stof veilig is. Dit zal niet de taak worden van het European Chemicals Agency, die een meer toezichthoudende en coördinerende functie zal vervullen.

De ALDE-fractie waar Sophie in 't Veld deel van uitmaakt is zeer tevreden met het bereikte compromis: op het gebied van Registratie, Stoffen in artikelen, Eén stof één Registratie en de Autorisatie zijn compromissen aangenomen die tot stand kwamen dankzij initiatiefvoorstellen van de liberalen, in samenwerking met de Groenen, de Sociaal Democraten en Europees Unitair Links. Op het gebied van de Registratie werd ook samengewerkt met de Christendemocraten. Op ruim 85% van de amendementenstemmingen voor REACH stemde de ALDE met de meerderheid, en zorgde het ook veelal voor de meerderheid.

Sophie in 't Veld: "REACH is een belangrijk onderdeel in het bereiken van de doelstellingen van de Lissabonagenda, ten aanzien van het streven naar een duurzame economie. Het is nu van groot belang dat de Raad nog onder Brits voorzitterschap over deze eerste lezing beslist".

Straatsburg, 18 november 2005

18-11-2005 13:43