Gemeente Beuningen


Wie wordt kunstenaar of kunstenares Maas en Waal?

Cultureel Centrum D'n Bogerd in Druten nodigt u van harte uit deel te nemen aan de eerste verkiezing voor de kunstenaar of kunstenares van het jaar 2005 in Maas en Waal. Daartoe kunt u maximaal twee werken insturen die in de eerste helft van januari worden beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van Huub Kortekaas. Op 15 januari heeft de feestelijke prijsuitreiking plaats en worden alle ingezonden kunstwerken tentoongesteld.

Zowel professionele als amateur kunstenaars kunnen hun werken tot 7 januari aanstaande indienen. In dat verband zijn er twee hoofdprijzen, namelijk één voor de professionele kunstenaar/es en een voor de amateur. De twee winnaars van de titel kunnen fraaie prijzen tegemoet zien. De winnende professional ontvangt een geldprijs van EUR 1.000,00 en de amateur-winnaar krijgt een compleet verzorgde workshop in het Franse Limoge aangeboden. Alle reden om u snel aan te melden.

"Met kunst worden allerlei verschillende vormen bedoeld", licht juryvoorzitter Huub Kortekaas nog toe. "Wij denken daarbij aan tekenen & schilderen, werken met textiel, beeldhouwen en overigen. In die laatste categorie vallen bijvoorbeeld keramiek, houtdraaien, papierknippen, emailleren, porselein schilderen, pergamano, origami, boekbinden, installaties/ruimtelijke objecten, sieraadkunst en fotografie. Maar ook kunstuitingen op het gebied van weven, kantklossen, spinnen, verven, quilten, borduren en mode, kunnen aan bod komen."

Gerenommeerde jury
De jury die de ingediende kunstwerken gaat beoordelen, kent een aantal gerenommeerde namen. Onder voorzitterschap van kunstenaar Huub Kortekaas (zijn werk is reeds op vele nationale en internationale plaatsen en exposities getoond) bestaat die jury uit de heer A. Aelbers (burgemeester van Druten), de heer G. Bezemer (directeur Rabobank Druten), Saskia Kamps (Stichting Kunst en Cultuur Gelderland) en Toon van Gelder (kunstcoördinator D'n Bogerd).

Deelname staat open voor professionele en amateurkunstaars die wonen en werken in een van de gemeenten Druten, Wijchen, Beuningen en West Maas en Waal. Met een professioneel kunstenaar wordt diegene bedoeld die beschikt over een diploma Kunstacademie, HBO, kunstvakdiploma, lerarenopleiding, TEHATEX, CKV of Mikojel of al langer dan tien jaar actief als ongediplomeerd kunstenaar actief is. Daarnaast bestaat de categorie amateur kunstenaar, mensen die uit hobby en in hun vrije tijd beeldend kunstenaar zijn.

Bij deze allereerste verkiezingen mag gewerkt worden met een vrij te kiezen thema en met allerlei vaste materialen. De maximale afmetingen van de in te dienen kunstwerken zijn maximaal 100 bij 100 bij 50 centimeter. Bij ieder werk dient een korte toelichting gegeven te worden, met daarbij een korte omschrijving (cv) van de kunstenaar. De kunstwerken met bijbehorende teksten dienen vóór 7 januari 2006 ingeleverd te worden in Cultureel Centrum D'n Bogerd, Van Heemstraweg 53 in Druten, tel. (0487) 51 71 27, of in Atelier Toonbeelden aan de Kampsestraat 8 in Boven-Leeuwen, tel. (0487) 59 32 48.

Actieve prijsuitreiking
De prijsuitreiking heeft plaats op zondag 15 januari 2006 in D'n Bogerd. Behalve de uitreiking is er nog veel meer te doen op die dag. Natuurlijk worden alle ingezonden werken tentoongesteld, maar daarnaast zijn er actieve vormen van bewegende en andere kunst. Hein van Houten geeft demonstraties action painting, Christien Ditmar maakt beelden van beton, Nicolette van Baar doet datzelfde, maar dan van hout en brons, er zijn verschillende kinderen en volwassenen die bij Atelier Toonbeelden hun activiteiten laten zien en op de bovenverdieping tonen Moeder en dochter Boesveld hun creatieve kunnen.

Meer informatie over deze verkiezing is verkrijgbaar bij de organisatoren Theo van Gaal en Toon van Gelder van D'n Bogerd, bereikbaar per telefoon (0487) 51 71 27 of e-mail: info@bogerddruten.nl.