Ministerie lnv
http://www.minlnv.nl
18 november 2005
Ministerie van lnv: onderzoek naar effect duurzaamheidskeurmerken op niet-duurzame producten
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft opdracht gegeven aan
het Landbouw Economisch Instituut (LEI) en Wageningen Universiteit & Researchcentrum
(WUR) om onderzoek te doen naar het effect van duurzaamheidskeurmerken op de aard en het
aanbod van niet-duurzame producten. Op de markt komt een aantal . al dan niet door de
overheid geĂŻntroduceerde . duurzaamheidslabels voor zoals EKO, Milieukeur en Groene
Koe. De introductie van een keurmerk brengt flinke investeringen met zich mee. Uit
verschillende onderzoeken blijkt echter dat die investeringen lonend zijn omdat veel
ondernemers en consumenten zich zonder direct te kiezen voor het keurmerk toch duurzamer
of .groener. gaan gedragen. Met behulp van dit onderzoek wil het ministerie van LNV hier
wat betreft de consumentenkant meer duidelijkheid over krijgen.
Het duurzaamheidsbeleid van LNV is er op gericht om met behulp van keurmerken duurzame
alternatieven te onderscheiden van gangbare producten. Deze gelabelde producten spelen
een rol in specifieke nichemarkten, waardoor de marktaandelen vaak zeer beperkt zijn
vergeleken met gangbare producten. Toch heeft dit duurzaamheidsbeleid een belangrijk
neveneffect. Grote bedrijven reageren namelijk op de aandacht voor biologische, Fair
Trade of milieukeurproducten door zelf ook duurzaamheidcriteria op te leggen aan hun
toeleveranciers of hen hiertoe aan te moedigen, vaak gekoppeld aan al bestaande eisen
voor voedselveiligheid. Een voorbeeld hiervan is EurepGap, een initiatief van een
dertigtal Europese supermarktenketens waarbij onder meer aan telers van groente en fruit
uniforme eisen worden gesteld op het gebied van voedselkwaliteit, voedselveiligheid,
milieu en sociale teeltaspecten.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een studente van de Universiteit Utrecht en begeleid
door het Landbouw Economisch Instituut (LEI) en Wageningen Universiteit &
Researchcentrum (WUR). Het onderzoek start op 1 december 2005, duurt tot juni 2006 en
kost circa 25.000 euro.
NOOT voor de redactie (
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit