Gemeente Kerkrade

18.11.05: Woontorens en zorgcentrum in Eygelshoven

Maquette De gemeente Kerkrade, Woningcorporatie Wonen Heerlen en Zorggroep Meander werken aan een plan voor de herstructurering van de vier woontorens aan de Laethof en de realisatie van een zorgcentrum. Het unieke aan dit plan is dat er sprake is van zowel sloop en renovatie van de bestaande woningen als van de bouw van nieuwe woningen. Bovendien worden zes groepswoningen ten behoeve van 36 psychogeriatrische patiënten gerealiseerd, met bijbehorend zorgcentrum. Vanuit dit centrum kan straks zorg op maat worden geleverd in heel Kerkrade Noord.

Woontoren huidig - nieuw Woontorens

Van de vier torens in de huidige situatie, worden 3 torens volledig gerenoveerd. Eén toren wordt gesloopt. Twee van de te renoveren torens worden verbouwd van twintig naar negentien appartementen, in één toren komen tien woningen. Aan de Putstraat wordt een nieuw complex gebouwd waar 18 woningen zullen komen. Achter het monumentale pand "de Laethof" aan de Putstraat wordt eveneens een nieuw appartementencomplex gerealiseerd; hierin zullen 19 woningen komen.

Groepswoningen
De 36 groepswoningen voor psychogeriatrische patiënten worden rondom de vier torens gerealiseerd, op het niveau van de begane grond. In de torens wordt dit niveau niet gebruikt voor bewoning, maar als entrée- en bergingsruimte. Op de daken van de groepswoningen komt een graslandschap, waardoor de bewoners van de torens op een parkachtige omgeving uitzien.
De groepswoningen omvatten individuele kamers en gezamenlijke woonkamers en keukens. Deze woningen zijn rondom een patio gesitueerd en zullen vanaf de Putstraat via een ingang in het zorgcentrum te bereiken zijn.
Ook de vier woontorens zullen via eigen ontsluitingen bereikbaar zijn.

Plangebied
Het gebied wordt globaal begrensd door de Veldhofstraat, de Putstraat en de spoorlijn Landgraaf-Herzogenrath.
De grond is, nadat de gemeente deze in het kader van de herstructureringsopgave om niet heeft overgedragen, volledig in bezit van Wonen Heerlen.

Uitvoering
Met de uitvoering van de plannen wordt naar verwachting einde 2006 gestart. Oplevering van de eerste woningen zal dan einde 2008 kunnen plaatsvinden.