Vlaamse overheid

Vlaamse Regering in kort bestek - 18 november 2005

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

Bij de omvorming naar de nieuwe bachelor-masterstructuur in het hoger onderwijs is vooral in de studiegebieden Wetenschappen en Biomedische Wetenschappen de vraag gerezen om de mastersopleidingen te kunnen uitbreiden van 60 naar 120 studiepunten. Eind mei van dit jaar besliste de Vlaamse Regering die omvorming principieel mogelijk te maken, waarbij de opleidingen decretaal ten vroegste in het academiejaar 2007-2008 van start gaan. De mastersopleidingen in de informatica en de geografie bleven behouden op 60 studiepunten. Deze principiële goedkeuring werd gekoppeld aan de opschortende voorwaarde dat de instellingen voor 1 januari 2006 een gezamenlijke capaciteitsplanning voorleggen waarin wordt aangetoond dat de instelling of instellingen (die gezamenlijk inrichten) over de noodzakelijke onderwijs- en onderzoekscapaciteiten beschikken voor een opleiding. Nu verplaatst de Vlaamse Regering de uiterste datum van indiening van deze capaciteitsplanning naar 1 februari 2006. De Erkenningscommissie zal hierover adviseren uiterlijk voor 1 mei 2006. De uiterste datum van de definitieve beslissing over de uitbreiding van de omvang van de mastersopleidingen in de studiegebieden Wetenschappen en Biomedische Wetenschappen is 1 augustus 2006.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering acht besluiten definitief goed die per studiegebied de modulaire structuur van het secundair onderwijs voor sociale promotie vastleggen. Het gaat om de studiegebieden Auto, Handel, Huishoudelijk Onderwijs, Kant, Nederlands Tweede taal, Talen en Textiel en het experimentele studiegebied Bijzondere Educatieve Noden.

Op voorstel van Vlaams minister Inge VERVOTTE:

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een besluit dat uitvoering geeft aan het decreet over de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen in de psychiatrische ziekenhuizen en de centra voor geestelijke gezondheidszorg. Het decreet wil de kwaliteit van zorg in de Vlaamse zorgsector bevorderen door voorzieningen te responsabiliseren om die kwaliteit voortdurend te bewaken en te optimaliseren. De voorgestelde regeling is gelijklopend met de regeling die werd uitgewerkt voor de algemene, categorale en universitaire ziekenhuizen. Het uitvoeringsbesluit garandeert een gelijke behandeling van de verschillende verzorgingsvoorzieningen met de nadruk op responsa- bilisering bij de uitbouw van hun kwaliteitsbeleid, verhoging van hun keuzevrijheid en vereenvoudiging. Het besluit bevat een aantal operationaliseringen van decretale bepalingen over het kwaliteitshandboek, het kwaliteitsmanagementsysteem en de zelfevaluatie. Het besluit wordt voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In het kader van de extra toegekende middelen voor de realisatie van het uitbreidingsbeleid en het nieuwe beleid in 2005 keurt de Vlaamse Regering een besluit goed met verscheidene maatregelen tot wijziging van de programmatie voor de voorzieningen op het vlak van de sociale integratie van personen met een handicap. Het nieuwe programmatiecijfer voor de (semi-) residentiële sector wordt 23.568. De huidige programmatie van zelfstandig wonen wordt uitgebreid tot 360 plaatsen.


* * *

De huidige overheidsopdrachten voor het leveren van vaccins voor de Vlaamse bevolking eindigen op 31 december 2005. Daarom werd voorgesteld over te gaan tot een nieuwe overheidsopdracht volgens de procedure van de algemene offerteaanvraag voor de levering van vaccins voor de Vlaamse bevolking. Het gaat om alle vaccins in het basisvaccinatieschema en de opdracht geldt voor de periode van 1 januari 2006 tot 31 december 2008. De Vlaamse Regering gunt de percelen 2 en 7 van deze overheidsopdracht op basis van de algemene offerte- aanvraag. Perceel 1 wordt gegund via een onderhandelings- procedure zonder bekendmaking.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist Koen Devoldere, met ingang van 1 november 2005, voor te dragen als lid van de raad van bestuur van FINOCAS nv, van waaruit hij ook wordt aangewezen als lid van de raad van bestuur van FININDUS nv.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering kent 200.000 euro subsidie toe aan de vzw Vlaams Centrum voor Volkscultuur voor het opstarten van de organisatie van de Week van de Smaak 2006. De Week van de Smaak wil zoveel mogelijk mensen de kans geven om op een toegankelijke wijze kennis te maken met 'smaak' en te genieten van erfgoed, studies en verhalen over eten en drinken, gastronomie en alles wat daarbij komt kijken - en dit vanuit een cultureel perspectief.


* * *

Voor de regularisatie van voormalige DAC-projecten in de sectoren muziek, letteren en podiumkunsten voorziet de Vlaamse Regering in totaal bijna 2,6 miljoen euro voor een 25-tal organisaties. De bedragen per organisatie worden opgevat als een enveloppe die moet volstaan voor de loonkost van de voormalige DAC'ers.


* * *

De Vlaamse Regering gaat akkoord met het afsluiten van een co-productieovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de VRT voor de realisatie, productie en uitzending van het project 'Vlaanderen Sportland'. Het gaat om een nieuw tv-programma over sporten die doorgaans minder aandacht krijgen in de media. De focus ligt daarbij op het sociale, menselijke aspect van sport(beleving). De VRT wil deze reeks op Eén uitzenden van februari tot juni 2006. De inbreng van de Vlaamse overheid voor het realiseren van dit project bedraagt 275.000 euro.


* * *

Het subsidiedecreet van de Vlaamse sportfederaties, de koepelorganisaties en de organisaties voor sportieve vrijetijdsbesteding voorziet zowel verplichte als facultatieve (basis)opdrachten, en dit alles met extra aandacht voor kwaliteitszorg. Een van de facultatieve opdrachten is prioriteitenbeleid, dat tot doel heeft de sportparticipatie van bijzondere doelgroepen en hun aansluiting bij een sportclub te bevorderen. De Vlaamse Regering beslist principieel om tot 31 december 2008 het bevorderen van de sportparticipatie van personen met een handicap als thema te nemen. Het prioriteitenbeleid richt zich tot personen jonger dan vijfenzestig jaar met een lichamelijke, verstandelijke of zintuiglijke handicap en naar personen met psychische beperkingen. Een versoepeling van de subsidieaanvraagprocedure houdt de drempel om in te tekenen op het prioriteitenbeleid zo laag mogelijk, zodat het de aanzet kan zijn tot het voeren van een effectief gehandicaptensportbeleid van de sportfederaties. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX en van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met de Conventie over de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed, opgemaakt in Parijs op 17 oktober 2003. Immaterieel erfgoed betreft allerlei tradities, rituelen en gebruiken, volksspelen, traditionele vermakelijkheden en festiviteiten, optochten, stoeten, processies, . Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering bepaalt haar standpunt met betrekking tot het voorstel van een Richtlijn van het Europees Parlement en de Raad betreffende diensten op de interne markt. Zij stelt dat de richtlijn niet van toepassing is op de diensten van algemeen economisch belang, voor zover die beantwoorden aan de criteria bepaald door de lidstaten, inclusief de regionale overheden. De minister bevoegd voor Buitenlands Beleid roept op korte termijn een interkabinettenwerkgroep samen over de bepaling van deze criteria. Met betrekking tot de mogelijke invoering van het oorspronglandbeginsel wenst de Vlaamse Regering haar mogelijkheden te behouden om, binnen de limieten van de communautaire rechtsorde, en overeenkomstig de principes van subsidiariteit en niet-discriminatie, dienstverrichters opererend vanuit het buitenland aan dezelfde bepalingen en controle - ter bescherming van de werknemers en de werkzoekenden, ter bescherming van de consumenten en afnemers van diensten, en ter bescherming van de volksgezondheid en het leefmilieu - te onderwerpen als de dienstverleners op het eigen grondgebied. De Vlaamse Regering vraagt verder dat ze de vereisten die ze stelt inzake beroepskwalificaties, vergunningsstelsels, kwaliteitscertificaten en erkenningsregels voor wat betreft onder meer diensten van arbeidsbemiddeling, energiediensten en toeristische beroepen kan behouden na invoering van het oorspronglandbeginsel.


* * *

In het kader van de Doha-ronde zal van 13 tot 18 december in Hongkong de 6de Ministeriële Conferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) plaatsvinden. De Vlaamse Regering neemt in dit kader kennis van het overzicht van de recente ontwikkelingen in de multilaterale handelsonderhandelingen. Het verloop van de onderhandelingen zal een impact hebben op het toekomstige beleid van de Vlaamse overheid. Om de Vlaamse Regering in de mogelijkheid te stellen om met kennis van zaken een duidelijke en coherente positie in te nemen en deze mee te delen aan de federale overheid en aan de Europese Commissie, heeft de werkgroep WTO een voorstel van standpunt opgesteld. Dat wordt nu goedgekeurd.


* * *

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) waarbij de beleidsdomeinen binnen de Vlaamse administratie worden geherstructureerd, keurt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties, opnieuw principieel een besluit goed over de vaststelling van de rechtspositie van het personeel van de Vlaamse overheid. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het Scheepvaart- en het Tariefreglement voor het Zeekanaal Brussel-Schelde. De bestaande bepalingen die betrekking hebben op gewestmateries worden in de oude reglementen opgeheven en vernieuwd.


* * *

De Vlaamse Regering beslist de problematiek van de oude loodsendossiers voor te leggen aan het Overlegcomité federale regering, gemeenschaps- en gewestregeringen met het oog op het krijgen van een dotatie van de federale regering, gelet op de negatieve gevolgen voor Vlaanderen van de door de federale overheid gestelde daden in deze materie.


* * *

In het kader van het Kyotoprotocol over de reductie van de uitstoot van broeikasgassen sluit de Vlaamse Regering een convenant met BASF-Antwerpen met betrekking tot de vermindering van N2O-emissies per ton geproduceerd salpeterzuur. Doel is de vermindering van N2O-emissies tot een zo laag mogelijk niveau door de toepassing op elke individuele installatie van de beste beschikbare techniek voor de reductie van N2O-uitstoot. N2O is beter gekend als lachgas.


* * *

Door de aanwezigheid van het vogelgriepvirus in Europa is het risico reëel geworden dat dit zeer besmettelijke virus naar Vlaanderen overslaat. Aangezien jacht en bestrijding kunnen leiden tot een verstoring van mogelijk besmette wilde vogels, die zich aldus gaan verplaatsen en bijgevolg bijdragen tot een grotere verspreiding van het besmettingsrisico, keurt de Vlaamse Regering een besluit goed dat de bevoegde minister machtigt desgevallend een tijdelijk jacht-, bestrijdings- en vervoersverbod in te stellen voor vogelsoorten die als jaagbaar wild zijn gerangschikt. Dit verbod kan uitgevaardigd worden over heel Vlaanderen of voor afgebakende regio's waar besmetting met het vogelgriepvirus werd vastgesteld of waar het risico op besmetting reëel is.


* * *

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat bepaalt dat elektriciteit in het weekend voortaan wordt aangerekend aan nachttarief. Dit gebeurt door de registratie van het verbruik tijdens de weekenddagen te laten gebeuren op de teller die normaal voor de nachturen is geprogrammeerd. Een verschuiving van de huishoudelijke vraag naar elektriciteit naar het weekend leidt tot een meer optimale benutting van de productiemiddelen en tot rationeler energiegebruik. De Vlaamse minister bevoegd voor het energiebeleid zal met het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk gewest gesprekken aanknopen om tot een gelijktijdige invoering van de maatregel in de drie gewesten te komen. Tegelijk zal hij met de federale minister bevoegd voor het energiebeleid afspraken maken om te komen tot een beperking van de tarifaire consequenties van de maatregel.


* * *

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed ter bevordering van elektriciteitsopwekking in kwalitatieve warmtekrachtcentrales. Het voorstel is gesteund op Europese regelgeving die bepaalt dat alle lidstaten een systeem van garanties van oorsprong moeten invoeren en die een definitie invoert van hoogrenderende warmtekrachtkoppeling. De lidstaten moeten regelmatig rapporteren over het potentieel aan hoogrenderende warmtekrachtkoppeling en de evolutie van het aandeel warmtekrachtkoppeling in de elektriciteitsproductie. Het besluit vervangt het besluit van 7 september 2001 dat de voorwaarden bepaalt waaraan een kwalitatieve warmte- krachtkoppeling moet voldoen en het besluit van 5 maart 2004 over het warmtekrachtkoppelingcertificatensysteem. Deze beslissing zal een positieve invloed hebben op de markt van de milieuvriendelijke opgewekte elektriciteit. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de MiNa- raad, de SERV en de VREG.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit van 29 maart 2002 over de openbaredienstverplichtingen ter bevordering van rationeel energiegebruik. De wijzigingen betreffen onder meer de energiebonactie. Om ervoor te zorgen dat de bedeelde spaarlampen in de tweede fase maximaal nuttig worden gebruikt, dient er volledige keuzevrijheid te worden geboden inzake het type spaarlamp. De netbeheerder zal in mei 2006 aan ieder Vlaams gezin één of meerdere kortingbonnen met een waarde van 5 euro uitdelen voor de aankoop van een spaarlamp. De kortingbon kan voor het einde van 2006 ingeruild worden bij winkels die spaarlampen verkopen. Een andere wijziging betreft de verplichting van de netbeheerder om een gratis energieboekhoudsysteem aan te bieden aan basis- en secundaire scholen, welzijns- en gezondheids- voorzieningen. In dat systeem moeten zowel elektriciteits-, gas- als stookolieverbruik worden opgevolgd. In deze instellingen is er een groot energie- besparingspotentieel aanwezig. Dikwijls is er echter onvoldoende (technische) kennis om het aanwezige potentieel te benutten en zijn deze instellingen onvoldoende vertrouwd met het beheer en de interpretatie van energiegegevens. Een inzicht in het energieverbruik en de daarmee gepaard gaande kosten, zal dikwijls leiden tot eenvoudige ingrepen die slechts beperkte investeringen vereisen. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de MiNa-raad, de SERV en de VREG.


* * *

De Vlaamse Regering stelt Guy Haemels, directeur bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), aan als waarnemend adjunct-administrateur-generaal bij dezelfde instelling.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

Na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisa- ties beslist de Vlaamse Regering opnieuw principieel tot wijziging van het besluit van 11 juni 2004 dat het statuut van de gewestelijke ontvangers vaststelt. Met de wijziging wordt het statuut van de gewestelijke ontvangers aangepast aan de wijzigingen van het Vlaams Personeelsstatuut, tengevolge van sectorale akkoorden en wijzigingen van federale wetgeving. Verder worden er een aantal sociale voordelen ingevoerd, die ook toegekend worden aan de Vlaamse ambtenaren. Ten slotte worden een aantal errata gecorrigeerd. Het wijzigingsbesluit wordt nu voorgelegd aan de Raad van State.


-----
einde

-----