Gemeente Zwolle

Twee alternatieven voor woonarken bij stadion

Het college van burgemeester en wethouders heeft aan de gemeenteraad twee mogelijkheden voorgesteld om de problematiek rond de woonarken op te lossen en met de ontwikkeling van het nieuwe FC Zwolle stadion te kunnen beginnen. De ene mogelijkheid is om de woonarken te laten liggen. De andere is om ze te verplaatsen en neer te leggen ter hoogte van de Boerendanserdijk in de richting van het Rechterland. Dit hebben de wethouders Sport, Jaap Hagedoorn, en Milieu, Gerard van Dooremolen vandaag laten weten in een persconferentie samen met de projectontwikkelaar Jan Regterschot. Beide mogelijkheden zijn ongeveer even duur, 400.000 euro. De gemeenteraad moet nu beslissen over de twee opties.

Nog steeds geldt dat voor de meest optimale situatie de woonarken verplaatst dienen te worden. De woonarken kunnen eventueel blijven liggen onder voorwaarde dat de arken zelf geïsoleerd worden tegen het geluid van het verkeer aan de Boerendanserdijk. Daarnaast is het nodig om aan de stadionzijde een geluidsscherm te bouwen van 110 meter lang, variërend in hoogte van 5 tot 2.5 meter. Hiervoor is een bouwvergunning nodig.

Het verplaatsen van de woonarken in de richting van het Rechterland heeft als voordeel boven de andere optie dat er geen geluidsscherm nodig is. Wel moeten de boten zelf nog geïsoleerd worden om het geluid van het verkeer tegen te houden. Daarnaast is het nodig om voor de plaatsing van de arken een artikel 19-procedure te starten in het kader van de Wet Ruimtelijke Ordening.

Dit alles betekent dat in het gunstigste geval in het najaar 2006 een bouwvergunning voor het stadion zou kunnen liggen. Aansluitend aan het voetbalseizoen 2005/2006 zou gestart kunnen worden met de aanleg van de Be Quickvelden.