Gemeente Zwolle

Maatregelen voor veiliger kruispunt Rijnlaan-Dobbe

Het kruispunt van de Rijnlaan met de Dobbe, bij de uitgang van de parkeerplaats van winkelcentrum Aa-landen, wordt veiliger gemaakt. Er worden maatregelen genomen om de huidige verkeerssituatie te verbeteren.

Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om twee extra toegangen voor fietsers te maken richting het parkeerterrein van het winkelcentrum. Op die manier wordt het kruispunt ontlast en zal het aantal overstekende fietsers hier verminderen.

Automobilisten die het parkeerterrein verlaten, worden op het kruispunt verplicht om rechtsaf te slaan. Ook daardoor ontstaat een rustiger en veiliger beeld op het kruispunt. Bovendien wordt met borden duidelijk gemaakt dat automobilisten aan fietsers die de Rijnlaan oversteken, voorrang moeten verlenen.

Uiteraard zijn er méér maatregelen denkbaar om het kruispunt te verbeteren, maar voor een uitgebreidere aanpak is op dit moment geen geld beschikbaar. Met deze beperkte aanpassingen is 35.000 euro gemoeid.

Om de maatregelen te kunnen nemen is een verkeersbesluit noodzakelijk. Vóór de zomer van 2005 is het voornemen tot het nemen van een verkeersbesluit gepubliceerd. De zienswijzen zijn betrokken in het voorstel dat nu aan de raad wordt voorgelegd.
Met de verplichte rijrichting voor automobilisten verandert de verkeersdrukte op het gedeelte van de Rijnlaan tussen de Dobbe en de rotonde bij de Merwedelaan. Om die reden wordt een onderzoek ingesteld in het kader van de Wet Geluidhinder.
Volgens de huidige planning vergadert de raadscommissie Ruimte op 12 december 2005 over het onderwerp.