Nederlandse branche koel- en vriestechniek eerste in Europa

Nvmp

P E R S B E R I C H T

Zoetermeer, 18 november 2005

Nederlandse branche koel- en vriestechniek (NVKL) eerste in Europa

Nederland is het eerste land in Europa dat de milieuwetgeving in de koel- en vriestechniek volledig uitvoert. Vanwege het Besluit beheer elektrische en elektronische apparatuur (BEA) worden professionele koel- en vriesapparaten nu gestructureerd gerecycled. Op woensdag 16 november vond de aftrap plaats.

In de verschillende toespraken kwam de term trots naar voren. In goede samenwerking tussen betrokken producenten en importeurs is een systeem opgezet om afgedankte apparatuur efficiënt en milieuverantwoord in te zamelen en te recyclen en daar mag de Nederlandse koel- en vriestechniekbranche trots op zijn.

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL) en de voorzitter van de Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP) verrichtten samen de symbolische handeling, waarmee het eerste professionele koelapparaat gerecycled werd. Deze handeling werd verricht in de hal bij het recyclingbedrijf Coolrec te Dordrecht, waarna het proces van de verwerking van koelapparaat tot kleine deeltjes glas, aluminium, staal, et cetera, in gang werd gezet. Coolrec verwerkt al bijna 15 jaar koel- en vriestoestellen en is toonaangevend in Europa. Na het verwijderen van schadelijke stoffen (CFKs) volgt een bewerking die ieder apparaat omzet in keurig gescheiden en prima te hergebruiken grondstoffen.

Ook op het gebied van het voorkomen van lekkage van milieu-aantastende koudemiddelen loopt Nederland voorop in Europa. Door de zogenaamde STEK-regelgeving worden lekkages van koudemiddelen voorkomen. Door de Nederlandse aanpak is het lekpercentage teruggelopen tot slechts 4%. Daar waar het in andere landen minimaal 10% bedraagt.

De Nederlandse Vereniging van ondernemingen op het gebied van de Koudetechniek en Luchtbehandeling (NVKL) is de representatieve brancheorganisatie van meer dan 600 bedrijven in de professionele koudetechniek, luchtbehandeling en airconditioning. NVKL behartigt de technische, sociale en economische belangen van haar leden. De uitvoering van de milieuverantwoorde inzameling en de verwerking van de professionele koel- en vriesapparatuur ligt in handen van de Stichting Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP). Door het heffen van een verwijderingsbijdrage op de verkoop van nieuwe apparaten kan dit proces bekostigd worden. Deze stichting is op initiatief van de vereniging FME-CWM opgericht. Inmiddels hebben meer dan 1.200 producenten en importeurs zich hierin verenigd.