Gemeente Gouda


persbericht: stemmen voor beter centrum korte akkeren (16/11/2005)

Het is tijd voor veranderingen in het huidige centrum van Korte Akkeren. Dat werd duidelijk tijdens een tweede conferentie over de centrumontwikkeling op maandagavond 14 november. Bewoners, ondernemers, maatschappelijke instellingen, gemeente en corporaties lieten tijdens deze conferentie hun stem gelden over het toekomstige nieuwe centrum. Letterlijk wel te verstaan: met een druk op de knop van de stemkastjes gaven zij hun voorkeuren over onderwerpen als parkeren, toegankelijkheid, veiligheid en voorzieningen.

Tijdens de conferentie werden vier stedenbouwkundige modellen gepresenteerd: van een variant met gerin-ge aanpassingen tot en met een variant die uitgebreide veranderingen met zich meebrengt. Dit zijn geen vastliggende modellen, maar varianten die we nog moeten toetsen op haalbaarheid. De mening van de professionals en de bewoners uit de wijk is één van die toetsingscriteria. Daarom zitten we hier vanavond!, aldus stedenbouwkundige Els Bet tijdens de conferentie.

uitgebreide modellen
Het merendeel van de stemmers zag het nut en de noodzaak in van de centrumontwikkeling. Dat is prettig, want we doen het natuurlijk niet zomaar. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat er te weinig parkeerplekken zijn en dat er meer oppervlaktewater moet komen voor de opvang van regenwater. Dit nemen we uiteraard mee in de centrumontwikkeling, aldus gemeentelijk projectleider Henry van Diest. Een belangrijke conclusie van de avond is daarnaast dat de stemmers vooral kiezen voor de twee meest uitgebreide modellen, waarbij minimaal rekening wordt gehouden met de nieuwbouw van twee gymzalen, een buurtservicecentrum, één brede school en wat extra ruimte voor winkels.

vervolg
Net als bij de eerste conferentie op 29 maart jl. worden de uitkomsten van deze tweede conferentie samen-gevat in een rapport. Alle geregistreerde aanwezigen ontvangen dit rapport, samen met een verslag van de avond, in december thuis. Eind januari of begin februari 2006 vindt weer een volgende conferentie plaats, waarbij de verder uitgewerkte modellen worden gepresenteerd en een voorkeursmodel wordt gekozen. Bewoners, maatschappelijke instellingen en ondernemers uit de wijk worden tegen die tijd uitgenodigd.

wijkontwikkeling
De ontwikkeling van het centrum maakt onderdeel uit van de wijkontwikkeling in Korte Akkeren. Onder deze noemer werken de gemeente Gouda, Mozaïek Wonen en Woonpartners Midden-Holland samen aan de verbetering van de leefbaarheid binnen deze wijk.