Ziekenhuis St. Jansdal Harderwijk


Knuffels voor kinderen op Spoedeisende Hulp
Super de Boer, Graag Gedaan!

De kinderen die in het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk bij de afdeling Spoedeisende Hulp (SEH) een behandeling moeten ondergaan, zullen als troost een mooi knuffeldier mee naar huis mogen nemen. De vestiging van Super de Boer aan de Krommekamp in Harderwijk bood 17 november een container nieuwe knuffels uit de film Madagascar aan. Deze waren overgebleven na een publieksactie vorig jaar. Het aanbieden van een "troostcadeautje" is erg belangrijk ter verwerking van de traumatische ervaring die het onvoorbereide bezoek aan het ziekenhuis vaak met zich mee brengt.

Traumatisch
Anja van 't Klooster, verpleegkundige op de SEH, nam de knuffels in ontvangst uit handen van supermarktmanager Marcel van Dartel. Zij zit tevens in de kindercommissie en is verantwoordelijk voor de medische en facilitaire voorzieningen, speciaal voor de kinderen. "Een bezoek aan de spoedeisende hulp is altijd onvoorbereid. Het kind heeft de situatie niet in de hand en komt plotseling in een bedreigende omgeving met veel medische apparatuur. Ook al gaat het om een pleister, deze situatie is meestal voor ieder kind een traumatische ervaring", legt Anja uit. Het geven van een klein cadeautje is van grote betekenis ter afleiding en voor de verwerking. "Als een kind soms de volgende dag voor een controle terugkomt, heeft het diezelfde knuffel weer stijf onder zijn armen geklemd".

Veel kinderen
Op de poliklinieken, inclusief de Spoedeisende Hulp, komen jaarlijks zo'n 3.000 nieuwe patiënten tot 18 jaar. Er worden 2.200 kinderen opgenomen. 2.400 kinderen worden jaarlijks geopereerd. In totaal zijn er op jaarbasis nog eens 10.000 controles in deze leeftijdscategorie. De nieuwbouw van de poliklinieken en de Spoedeisende Hulp is een goede aanleiding om de aandacht te vestigen op de zorg voor kinderen en jongeren die het ziekenhuis bezoeken. Wanneer een kind met ziekte of ongeval te maken krijgt, heeft het vooral behoefte aan vertrouwdheid en houvast. De eigen ouders zijn daarbij natuurlijk essentieel, maar daarnaast zijn een knuffeldier en eigen spulletjes heel belangrijk. "Soms laat een patiëntje een behandeling beter toe als het vooraf een knuffeltje krijgt. Soms geven we het na afloop omdat ze zo flink zijn geweest". We laten het van de situatie afhangen", legt de zeer betrokken verpleegkundige uit.

Super de Boer
Marcel van Dartel was door een medewerkster van Super de Boer attent gemaakt op de wens voor meer cadeautjes. "Deze knuffels stonden al een tijdje in het magazijn en we zochten naar een goede bestemming. We kunnen ze weggeven aan onze klanten maar op deze manier krijgen ze een veel zinvoller doel", aldus van Dartel. "We hoorden dat er nu een selectie moet worden gemaakt op basis van de ernst van het letsel. Wij zijn blij dat nu ieder kind een knuffel krijgt".

Vrienden St Jansdal
Deze gift werd mede aangeboden via de Stichting Vrienden van het St Jansdal. Zij realiseert voorzieningen die het welzijn van de patiënten van het ziekenhuis St Jansdal verhogen. Jaarlijks stelt ze al een bedrag beschikbaar voor de aanschaf van troostcadeautjes op de kinderafdeling en SEH. Momenteel sluiten de Vrienden zich aan bij de campagne Overbruggen. Centraal thema is "Angst verminderen bij kinderen". Uit de bijdragen worden kindvriendelijke voorzieningen aangeschaft voor de inrichting van de nieuwbouw SEH en poliklinieken. Tevens is een deel van de opbrengst bestemd voor de bouw van een familiehuis in het adoptieziekenhuis St Mary's in Ghana. Voor meer informatie of giften: Margriet Mulder, telefoon 0341-463587.