FNV

Pensioen blijkt struikelblok voor nieuwe cao in betonbedrijven

Na tien ronden zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao in de betonsector vrijdagochtend vastgelopen op het pensioen. De werkgevers kwamen met een eindbod waardoor de negenduizend werknemers pas op hun 62ste of 63ste met werken kunnen stoppen. Nu is dat 61 jaar. "We stonden binnen een uur alweer buiten", vertelt vakbondsbestuurder Piet Janssen. "De werkgevers hadden verder niets toe te voegen aan hun voorstel. We moeten nu in actie komen."

Janssen roept werknemers hun woede per e-mail bij de werkgevers te ventileren. De kaderleden van FNV Bondgenoten gaan nu de actiebereidheid in de bedrijven peilen. Op 30 november komen ze bij elkaar voor een inventarisatie.

Al sinds februari zitten de negenduizend werknemers zonder cao. Eerder bleek in het traject bleek de actiebereidheid al groot. In oktober kregen de werkgevers een petitie over de toekomst van de pensioenregeling uit handen van een delegatie kaderleden. Ze uitten hun ergernis en woede over de opstelling van de werkgevers.

Woordvoerder Henk de Bruin, kaderlid van FNV Bondgenoten bij Den Boer Beton in Groot Ammers, riep de onderhandelaars van werkgeversorganisatie BFBN op eindelijk over de brug te komen. In de verklaring wezen de kaderleden op de gebrekkige pensioenopbouw die de werkgevers bieden. Ondanks het fysiek zware werk zouden mensen daardoor jaren langer moeten doorwerken.

Maar zelfs zonder een goede ombouw blijft het loonbod van de werkgevers achter bij de stijging van de prijzen en willen de werkgevers niet ingaan op de vakbondseis om het loon bij ziekte - ook in het tweede jaar - volledig door te betalen.

De werkgevers bieden een cao voor een jaar, tot 1 maart 2006, met pas op 1 januari een loonsverhoging van 1 procent. In december willen de werkgevers eenmalig 250 euro bruto uitkeren. Maar die eenmalige uitkering hoeft FNV Bondgenoten niet als de werkgevers op hun looneis
- 1,25 procent per 1 maart 2005 - ingaat.

In het tweede ziektejaar bieden de werkgevers nu 80 procent of 90 procent als de reïntegratie goed verloopt. Janssen heeft dit voorstel resoluut van de hand gewezen. "De echte zieken worden hier echt niet beter van." De vakbond wil volledige doorbetaling van het loon bij ziekte.