Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken Ministerie van Defensie

Persbericht ministerraad
18 november 2005

NEDERLANDSE MILITAIREN EN POLITIE NAAR SOEDAN

De ministerraad heeft besloten om de VN-vredesmissie in het Zuiden van Soedan (UNMIS) te versterken met de inzet van 35 Nederlandse militairen en politiefunctionarissen. Hiermee levert Nederland een bijdrage aan de uitvoering van resolutie 1590 van de VN-Veiligheidsraad. De uitzending betreft 15 militaire waarnemers en 15 politiefunctionarissen voor de duur van een jaar in de regio rondom Juba, de toekomstige hoofdstad van Zuid- Soedan. Daarnaast zullen 5 stafofficieren gaan werken in de UNMIS- hoofdkwartieren in Juba en in de hoofdstad Khartoem. De uitzending zal plaatsvinden zodra is vastgesteld dat aan de afgesproken veiligheidseisen wordt voldaan en medische voorzieningen zijn zeker gesteld. Naar verwachting zal dit begin 2006 het geval zijn. De kosten voor Nederland bedragen naar schatting 1,5 miljoen euro.

UNMIS bestaat uit een stabilisatiemacht van 10.000 militairen, waaronder 750 militaire waarnemers, met als belangrijkste taak toe te zien op de naleving van het vredesakkoord tussen de Soedanese regering en het Sudanese People's Liberation Movement (SPLM), dat op 9 januari 2005 is gesloten. De militaire waarnemers zullen hun werkzaamheden uitvoeren in kleine teams met vertegenwoordigers van de voormalige strijdende partijen. De veiligheid van deze teams wordt gewaarborgd door de VN-beschermingsmacht. Zij voeren gesprekken met alle betrokken partijen, doen hun waarnemingen, en rapporteren aan de VN of iedereen zich aan de afspraken uit het vredesakkoord houdt. De waarnemers voeren hun taken ongewapend uit en binnen het gebied van de beschermingsmacht. De beschermingsmacht heeft als taak de veiligheid van de waarnemers te waarborgen en mag daarbij geweld gebruiken. De politiefunctionarissen maken deel uit van de staf van de Speciale Vertegenwoordiger te Khartoem.

Nederland is al lang betrokken bij vredesbemiddeling en uitvoering van het vredesakkoord in Soedan. De inzet van militaire waarnemers en politiefunctionarissen maakt deel uit van de geïntegreerde Nederlandse aanpak, waarin Nederland naast vrede en veiligheid ook aandacht heeft voor de opbouw van het bestuur en voor sociale en economische wederopbouw, zoals herstel van scholen en ziekenhuizen, de aanleg van wegen en van andere basisvoorzieningen.

RVD, 18.11.2005