Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Persbericht ministerraad
18 november 2005

COLLEGEGELDKREDIET EN LANGERE AFLOSSINGSTERMIJN VOOR STUDENTEN

Studenten kunnen met ingang van het studiejaar 2007-2008 het te betalen collegegeld lenen en hun hele studieschuld inkomensafhankelijk terugbetalen. De terugbetalingstermijn wordt verlengd van 15 naar 25 jaar en er kan een pauze worden ingelast in het aflossen van de schuld. Daarnaast wordt een systeem van leerrechten ingevoerd. Studenten met leerrecht betalen bij het volgen van hoger onderwijs van hun keuze het wettelijk collegegeld. De leeftijdsgrens van 30 jaar, waarboven studenten nu het hogere instellingscollegegeld betalen, komt met de leerrechten te vervallen. De betreffende universiteit of hogeschool krijgt per ingezet leerrecht bekostiging van de overheid. De ministerraad heeft ingestemd met een daartoe strekkend wetsvoorstel van staatssecretaris Rutte van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Prestatiebeurs, aanvullende beurs, lening en ov-jaarkaart blijven in de studiefinanciering bestaan. Daarnaast zijn op vier punten verbeteringen toegepast. De leenmogelijkheid wordt uitgebreid met het collegegeldkrediet. Naast de verlenging van de aflossingstermijn naar 25 jaar, bestaat straks de mogelijkheid om de aflossing maximaal vijf keer een jaar op te schorten. Hiermee wordt rekening gehouden met de levensloop van oud-studenten. De hoogte van het maandelijks terug te betalen bedrag wordt inkomensafhankelijk vastgesteld en de schuld die aan het einde van de aflossingstermijn overblijft, wordt kwijtgescholden. Met deze uitbreiding en flexibilisering van de studiefinanciering wil het kabinet studenten meer financiële armslag bieden. Hiermee vervalt voor studenten de noodzaak om veel bij te verdienen, zodat ze meer tijd kunnen besteden aan hun studie. Zo kan vertraging en eventueel uitval worden voorkomen en kan meer tijd worden besteed aan verbreding van de studie.

Met de halfjaarlijkse leerrechten zorgen studenten ervoor dat de universiteit of hogeschool waar ze op dat moment studeren bekostiging krijgt van de overheid. Met de invoering van het bachelor-masterstelsel is de mobiliteit onder studenten vergroot. Daarnaast geven de leerrechten een stimulans voor universiteiten en hogescholen om kwalitatief hoogwaardig en aantrekkelijk onderwijs te bieden. Studenten krijgen leerrechten voor de duur van de studie. Daarna is er een uitloop voor zowel bachelor- als masterstudies van één jaar. Gedurende de periode van studie en uitloop betalen studenten het wettelijke collegegeld. Wanneer een student geen leerrechten meer heeft, bijvoorbeeld door uitloop of tweede studie, kan de hogeschool of universiteit de hoogte van het instellingscollegegeld bepalen. Afgesproken is dat het instellingscollegegeld voorlopig niet hoger mag zijn dan tweemaal het wettelijke collegegeld. Van de leerrechten die na afstuderen overblijven, kan maximaal een jaar worden gebruikt. De huidige leeftijdsgrens van 30 jaar om in aanmerking te komen voor het betalen van het wettelijke collegegeld, komt in het nieuwe stelsel te vervallen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer.

RVD, 18.11.2005