Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
18 november 2005

MEER MAATWERK BIJ INVULLING SOLLICITATIEPLICHT WW

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Centra voor Werk Inkomen (CWI) gaan in 2006 met alle werklozen individuele schriftelijke afspraken maken over de invulling van de sollicitatieplicht in de WW. Persoonlijke kansen en mogelijkheden van een werkloze werknemer om werk te vinden zijn bepalend bij die afspraken. Na drie maanden wordt beoordeeld of de afgesproken activiteiten zijn nagekomen. Dit is de zogeheten poortwachtertoets. Als dat niet het geval is dan kan het UWV, op basis van de informatie van het CWI, besluiten de WW-uitkering geheel of gedeeltelijk te weigeren. De ministerraad heeft met deze aanpak ingestemd op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Om zorgvuldige uitvoering te waarborgen wordt de poortwachtertoets op 1 januari 2007 ingevoerd.

Het kabinet volgt hiermee een voorstel van de Sociaal-Economische Raad (SER) over de invoering van de poortwachtertoets en over de sollicitatieplicht uit het advies over de WW van 15 april 2005. Het kabinet vindt dat werklozen al het mogelijke moeten doen om weer aan de slag te komen. Voor alle werklozen dient daarom een sollicitatieplicht te gelden, maar bij de invulling daarvan moet ruimte zijn voor individueel maatwerk. Het kabinet vindt dat de voorgestelde werkwijze past in de nieuwe manier van werken van CWI en UWV waarbij 'werk boven uitkering' en maatwerk centraal staan.

Bij de afspraken wordt onderscheid gemaakt tussen mensen die veel kans hebben op het vinden van een baan en daar gemotiveerd naar zoeken, en mensen die daar meer moeite mee hebben. Dit onderscheid wordt bepaald door de individuele kansen op werk, de sollicitatievaardigheden, de motivatie en het eigen initiatief. Voor de kansrijke werkloze geldt dat het CWI bij het maken van de afspraken vooral uitgaat van de eigen verantwoordelijkheid en het eigen initiatief. Het CWI volgt deze werkloze op afstand. Met de minder kansrijke werklozen worden scherpe afspraken gemaakt en is er regelmatig persoonlijk contact. Na drie maanden werkloosheid worden alle werklozen beoordeeld of ze voldoende activiteiten hebben ondernomen.

Als het door persoonlijke factoren voor een werkloze zeer moeilijk is om werk te vinden, mag het UWV vanaf 2006 besluiten de sollicitatieplicht een meer op maat gesneden invulling te geven. Sleutelfiguur in deze opzet is de reĂŻntegratiecoach. Hij of zij beslist over de invulling van de sollicitatieplicht en geeft persoonlijke begeleiding aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt om een goed evenwicht te vinden tussen sollicitatieactiviteiten en bijvoorbeeld scholing of vrijwilligerswerk.

RVD, 18.11.2005