MINBZ: Nederland blij met ontwikkelingsprijs in de Balkan

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
18 november 2005

MINBZ: Nederland blij met ontwikkelingsprijs in Balkan

Het Amerikaanse ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking (USAID) heeft gisteren in Washington de Global Development Alliance Excellence Award uitgereikt aan de Balkan Trust for Democracy. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de meest innovatieve publiek-private samenwerking op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

Nederland ondersteunt via de ambassade in Belgrado de Balkan Trust for Democracy met zo'n 17 projecten. Deze projecten hebben als doel het versterken van regionale maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor goed bestuur, zoals een regionaal project dat gericht is op verzoening van jonge mensen. Andere projecten zijn gericht op economische ontwikkeling, de versterking van de rechtstaat, en het aanpakken van de regionale milieuproblematiek, zoals samenwerking in een grensoverschrijdend natuurgebied tussen Montenegro en Kroatië. De Nederlandse minister voor Ontwikkelingssamenwerking, van Ardenne, heeft in de periode 2004-2005 500.000 euro aan deze projecten bijgedragen.

Dit jaar viel de Balkan Trust for Democracy in de prijzen, een samenwerkingsverband van zes partijen, waaronder naast Nederland ook de regeringen van Zweden, Griekenland en het Amerikaanse German Marshall Fund, het Rockefeller Brothers Fund en de Charles Stewart Mott Foundation.




Ministerie van Buitenlandse Zaken