European Union



P E R S

14461/1/05 REV 1 (Presse 297) 1
NL
RAAD VAN
DE EUROPESE UNIE
NL
Brussel, 16 november 2005
14461/1/05 REV 1 (Presse 297)
P 128/05
(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de EU
over de veroordeling van Shan-leiders

De Europese Unie veroordeelt de stenge gevangenisstraffen die op 3 november 2005 zijn uitgesproken tegen een aantal Shan-leiders, waaronder Khun Tun Oo, voorzitter van de Shan-afdeling van de Nationale Liga voor Democratie, en majoor-generaal Hso Ten, voorzitter van de Vredesraad van de Shan-staat. De Europese Unie verwijst naar haar verklaring van 16 februari over hun arrestatie. Zij veroordeelt eveneens de recente politiek gemotiveerde veroordeling van een andere leider van de Shan-gemeenschap, Donald Sao Oo Kya.
De EU is bijzonder bezorgd over het feit dat Hso Ten een zware straf heeft gekregen ondanks de deelname van zijn groep, het Leger van de Shan-staat (noord), aan de nationale conventie van de SPDC (Raad voor vrede en ontwikkeling). Volgens de EU kan de nationale conventie de nationale verzoening niet bevorderen, tenzij de vertegenwoordigers van alle partijen en etnische groepen kunnen deelnemen zonder intimidatie en pesterijen te ondergaan.
De EU herhaalt haar verklaring van 17 juni dat zij de territoriale integriteit van Birma/Myanmar steunt. Zij is van oordeel dat de complexe interetnische conflicten in Birma/Myanmar met vreedzame politieke en democratische middelen moeten worden opgelost.
14461/1/05 REV 1 (Presse 297) 2
NL
De EU roept de SPDC op de Shan-leiders en alle andere politieke gevangenen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten, zodat alle sociale en politieke krachten aan een proces van werkelijke en inclusieve dialoog kunnen deelnemen. De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.

*Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

We t s t r a a t 1 7 5 B - 1 0 4 8 B R US S E L T e l . : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 7 0 0 4 / 6 3 1 9 F a x : + 3 2 ( 0 ) 2 2 8 5 8 0 2 6 press.office@consilium.eu.int http://ue.eu.int/Newsroom