MINEZ: Dick Bruinsma krijgt hoge functie bij de UNCTAD

Ministerie ez

http://www.minez.nl

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht
18 november 2005

Dick Bruinsma (Directeur Generaal EZ) krijgt hoge functie bij de UNCTAD

Mr Drs D.J. Bruinsma (55), Directeur - Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen wordt vanaf 1 januari 2006 Adjunct Secretaris - Generaal bij de UNCTAD, de VN-organisatie voor Handel en Ontwikkeling in Genève.

Het kabinet droeg Bruinsma voor toen zijn voorganger Carlos Fortin met pensioen ging. Vandaag maakte de Secretaris - Generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, bekend Dick Bruinsma voor te dragen voor de benoeming.

Dick Bruinsma wordt met deze benoeming een van de weinige Nederlanders op dit hoge niveau binnen de Verenigde Naties met de rang van Adjunct Secretaris - Generaal. Jan Pronk ging hem eerder gedurende vijf jaar op deze functie voor.

De UNCTAD wordt geleid door een Secretaris - Generaal, de Thai, Dr Supachai Panitchpakdi, tot voor kort Directeur - Generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Dick Bruinsma treedt op als zijn plaatsvervanger en is onder meer belast met het management en de beleidscoördinatie van deze organisatie. De UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) werd in 1964 opgericht. Sinds dat jaar vindt elke vier jaar een grote internationale conferentie plaats over handel en ontwikkeling. Elke tien jaar organiseert UNCTAD een conferentie over de minst ontwikkelde landen.

Voordat Dick Bruinsma in 2000 Directeur - Generaal bij Economische Zaken werd, was hij vanaf 1995 onder meer plv. Secretaris - Generaal bij dit ministerie en werkte hij daarvoor als plv. Thesaurier Generaal op het ministerie van Financiën. Ook was hij plv. voorzitter Raad van Bestuur van de Nederlandse Credietverzekeringsmaatschappij (NCM).

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl
Voor journalisten: Job Frieszo, directeur communicatie, telefoon: 06 51496316, e-mail: J.Frieszo@minez.nl