Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Amsterdamse taxi-oorlog verfilmd Taxi
Chauffeur staat te wachten
Onderwerp: Amsterdamse taxi-oorlog verfilmd
Uitzenddatum: Vrij. 18 november 2005, 20.30u
Verslaggeving: Roul Meijer

In Amsterdam worden sinds eind oktober opnames gemaakt voor de nieuwe Nederlandse film Nachtrit. Het is een thriller die gaat over de taxi-oorlog, die vijf jaar geleden tot gewelddadige incidenten in de hoofdstad leidde. In Netwerk een gesprek met de scenarioschrijver, Franky Ribbens.

Monopolie
De komst van een concurrerend taxibedrijf in Amsterdam zorgde eind jaren negentig tot grote spanning bij chauffeurs van Taxi Centrale Amsterdam, die tot dan toe een monopolie had in de hoofdstad. Uit frustratie werden taxiâs in de brand gestoken, er waren opstootjes, taxiâs werden verhinderd weg te rijden en soms moesten zelfs klanten het ontgelden.

Schaars
In Nachtrit is een chauffeur de hoofdpersoon. Hij heeft een hoop geld betaald voor een schaarse vergunning, maar die investering wordt waardeloos na de invoering van de nieuwe taxiwet. Daarna raakt hij steeds verder in de problemen.

Geld kwijt
De film is fictie, maar in het echt kwamen veel chauffeurs in de problemen door de taxiwet. Voor de wetswijziging waren taxivergunningen schaars, waardoor op straat de officiële prijs van de vergunning van een paar tientjes werd opgedreven tot rond de 150.000 euro. Net als de hoofdpersoon in de film, raakten veel chauffeurs veel geld kwijt. Ze richtten hun woede op de nieuwe concurrent, Taxi Direkt.

Grijpink
In Netwerk reageert TCA-directeur Grijpink op Nachtrit. In de film speelt een directeur van een taxibedrijf de rol van de slechterik. Dat personage is op Grijpink gebaseerd. De film komt in het najaar van 2006 in de bioscoop.
Links:
De website van de film
Meer informatie over Nachtrit
Uitgebreid artikel over de taxi-oorlog in de Groene Amsterdammer