Gemeente Deventer

Week 46, 15 november 2005

Provincie stelt ⬠680.000,-- subsidie beschikbaar Tweede fase waterbodemsanering Deventer Havens kan starten

Met de bijdrage van ⬠680.000,--, die de provincie Overijssel vanuit het Actiefonds aan Waterschap Groot Salland beschikbaar stelt, is de uitvoering van de tweede fase van de waterbodemsanering van de Deventer Havens gewaarborgd. Door de sanering kan de verontreinigde baggerspecie zich niet meer verspreiden. Dit heeft niet alleen een positief effect op de waterbodemkwaliteit, maar ook op de veiligheid en gezondheid van de directe leefomgeving. De sanering is naar verwachting begin 2006 afgerond. De scheepvaart en de bedrijven rond de haven zullen vrijwel geen hinder ondervinden van de werkzaamheden.

In de tweede en tevens laatste fase van de sanering, wordt 10.000 m3 specie verwijderd. Deze hoeveelheid specie kan in vijftien tot twintig schepen afgevoerd worden naar baggerdepot IJsseloog. De baggerspecie bestaat uit zand en slib en is verontreinigd met zink, koper, cadmium, olie en PCBâs. Bij de sanering van de waterbodem van de Deventer Havens gaat het om de gedeeltelijke respectievelijk gehele verwijdering of isolatie van de specie die het zwaarst verontreinigd is (klasse 4).

Tijdens de eerste fase van de sanering in 2004 is ruim 100.000 m3 verontreinigde baggerspecie verwijderd. In deze fase bleek de verontreiniging omvangrijker dan verwacht. De tweede fase van de sanering wordt nu benut om de achtergebleven verontreiniging te saneren of te isoleren met een laag zand. De totale saneringskosten van de eerste en tweede fase worden geraamd op ruim ⬠5.000.000.--. De provinciale bijdrage in de totale kosten is negentig procent.

Publicatiedatum: 18-11-2005

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 18 november 2005