CNV-voorzitter René Paas wil twee resultaten uit Werktop

Cnv

Sluitende afspraken over de aanpak van de jeugdwerkloosheid en de reïntegratie van WAO'ers. Alleen als die tijdens de Werktop met het kabinet en werkgevers worden gerealiseerd, is het CNV tevreden. De CNV-inzet voor de Werktop maakte voorzitter René Paas vrijdagmiddag 18 november bekend op het Christelijk Sociaal Congres in Rotterdam.

Er moeten afspraken komen over stages en leer-werkplekken voor jongeren (in het bijzonder allochtone jongeren), stelt CNV-voorman René Paas. Concrete voorstellen voor oplossingen schuwt hij daarbij niet: 'Wat mij betreft maken wij op de Werktop afspraken over de acceptatieplicht van werkgevers. Net als zorgverzekeraars in het nieuwe zorgstelsel een acceptatieplicht hebben. En als het niet lukt met die afspraken, dan zit er niets anders op dan aan te dringen op wettelijke verplichtingen.' Volgens Paas moet ook de overheid zich inspannen, en wel op twee manieren: door scholen veel vrijheid en ruimte te geven hun eigen zaken te regelen en door bedrijven een vergoeding te geven als zij stage- of leer-werkplaatsen aanbieden. Om dit laatste te realiseren, wil het CNV dat bedrijven contracten sluiten met scholen. 'De werkgever hoeft dat wat ons betreft niet voor niks te doen. Het is een verantwoorde overheidsinvestering in de toekomst van onze economie om bedrijven een vergoeding te geven', aldus Paas.

Het tweede resultaat wil de voorman boeken voor herkeurde WAO'ers. De inzet die het CNV al eerder bekend heeft gemaakt, staat daarbij voorop: De huidige herkeuringen worden voorlopig stilgezet, de mensen die geheel of gedeeltelijk zijn goedgekeurd krijgen een perspectiefvol reïntegratietraject aangeboden, gedurende het traject blijven zij hun WAO-uitkering ontvangen en als blijkt dat deze groep herkeurden na anderhalf jaar werk heeft gevonden, dan wordt een volgende groep WAO'ers herkeurd. Volgens het CNV passen deze stappen bij de redenering van minister De Geus (Sociale Zaken) die verwacht dat mensen binnen anderhalf jaar weer aan het werk zijn. Paas: 'Ik gun de minister het voordeel van onze twijfel. Als de minister gelijk heeft, kan het zo werken. Anders is er een politiek probleem.'

In de komende dagen zijn de partijen nog druk met de voorbereidingen van de Werktop. 'Zeker op het punt van de WAO denken we nog verder over hoe de sluitende aanpak vorm moet krijgen. Voor ons staat in ieder geval werk voorop', aldus Paas. Het CNV wil verder dat de beginselafspraken uit de Werktop over de aanpak van jeugdwerkloosheid en de WAO binnen drie maanden zijn uitgewerkt.

Voor nadere informatie
Frieda Tax, voorlichter CNV Vakcentrale, tel. 030 - 291 37 09 / 06 - 51 72 30 74