Gemeente Utrecht

Toon gispen treedt af als wethouder van utrecht

Wethouder Toon Gispen heeft vandaag bekend gemaakt dat hij met onmiddellijke ingang aftreedt als wethouder van Utrecht. Gispen: "Ik heb de Raad verkeerd geïnformeerd, zonder dat ik dat zelf wist. Ik ben daaraan niet schuldig, maar ik voel mij wel verantwoordelijk. Als wethouder Integriteit heb ik altijd zwaar gepleit voor de integriteit van bestuurders en ambtenaren. Ik heb de Raad een verkeerd beeld voorgespiegeld, dus treed ik af".

Aanleiding is verkeerde beeldvorming over de aankoop van een opslagdepot van het Centraal Museum. Gispen leefde tijdens de begrotingsbehandeling nog in de veronderstelling dat dit depot nog niet was aangekocht. Naar nu blijkt was dit depot al wel in het bezit van het Centraal Museum. De raadscommissie was hierover in mei en juni van dit jaar geïnformeerd. Echter, bij de nadere onderbouwing van de kredietaanvraag is ten onrechte een beeld ontstaan als zou het depot nog niet zijn aangekocht. Wethouder Gispen kan zich voorstellen dat de Raad hierdoor op het verkeerde been is gezet; dat was hij zelf ook. De wethouder stelt dat dit onjuiste beeld onder zijn verantwoordelijkheid is ontstaan. daarom heeft hij vandaag besloten af te treden.

Namens het college reageert burgemeester Brouwer: "Ik vind het heel triest dat de wethouder zich genoodzaakt voelt om op dit moment ons college te verlaten. We hadden graag als team de periode tot aan de gemeenteraadsverkiezingen willen afmaken. Toon Gispen was een zeer waardevol lid van ons college. Hij heeft met grote inzet belangrijke resultaten tot stand gebracht in een heel brede portefeuille".

Wethouder Gispen was sinds januari 2001 wethouder van Utrecht namens Leefbaar Utrecht. Hij had onder meer Bestuurlijke Vernieuwing, Wijkgericht werken, Personeel, Cultuur, Welzijn, Volksgezondheid en de wijk Zuidwest in zijn portefeuille.

Onder zijn wethouderschap zijn drie beloftes uit het collegeprogramma gerealiseerd: bewoners kunnen meer meepraten over hun eigen wijk dankzij de komst van tien wijkraden, de Culturele Zondagen werden een groot succes (dit jaar al 180.000 bezoekers) en een raadgevend referendum werd twee maal gehouden (over aanpak Stationsgebied en uitbreiding Koopzondagen).

Op het gebied van Cultuur maakte Gispen zich hard voor het meerjarige cultuurproject Vrede van Utrecht en bewerkstelligde hij extra geld voor de Utrechtse culturele instellingen in het cultuurconvenant. Ook zorgde hij dat er na brand een tijdelijke huiskamer kwam voor de vrijwilligers van cultureel centrum Azotod. Als het gaat om de Volksgezondheid voorkwam Gispen, samen met de aanbieders van de eerstelijnszorg, een huisartsentekort in Utrecht.

Op het gebied van Welzijn stak Gispen zijn nek uit voor een verantwoorde invoering van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Hij bepleitte in Den Haag dat gemeenten ruimten krijgen om zorg op maat te leveren. Ook heeft hij zich ingezet voor een rechtvaardiger verdeling van de welzijnsgelden over de tien wijken. Recent maakte hij geld vrij voor het inlopen van achterstallig onderhoud bij de speeltuinen. Verder zette wethouder Gispen zich met succes in voor een kleinere ambtelijke organisatie en verlaging van het ziekteverzuim

Noot voor de media:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bestuurscommunicatie, Regie Bouma, tel 030-286 11 55 of 06-524 820 67 of Anita van Wijnbergen, tel. 030-286 10 44. Perspiketnummer: 06-250 327 30.