Socialistische Partij

Brinkhorst moet zwarthandel concertkaartjes aanpakken

18-11-2005 * Tweede-Kamerlid Arda Gerkens vraagt minister Brinkhorst (Economische Zaken) om toch actie te ondernemen tegen bedrijfsmatige zwarthandel in concert kaartjes via internet. Brinkhorst vond dat eerst niet nodig, maar zijn Belgische collega minister Verwilghen ziet die noodzaak wel. Gerkens: "Brinkhorst wil de illegale zwarthandel blijkbaar blijven gedogen, maar beter volgt hij het voorbeeld van België, die deze louche handel wel aanpakt."

Arda Gerkens In oktober heeft de SP Brinkhorst gevraagd de NMA onderzoek te laten doen naar het gedrag van de grote ticketbedrijven. Ook zou de minister actie moeten ondernemen tegen de groeiende, georganiseerde zwarte handel in concertkaartjes via internet.

Volgens Brinkhorst is het niet nodig om de zwarthandel aan te pakken, omdat iedereen aan het begin van de officiële verkoop gewoon kaartjes kan kopen. Volgens de SP houdt de minister zich van de domme, want iedereen begrijpt dat er minder kaartjes zijn voor de fans tegen de normale prijs, wanneer zwarthandelaars grote hoeveelheden kaartjes opkopen om die later tegen woekerprijzen aan te bieden.

De Belgische minister van Economische Zaken, Marc Verwilghen heeft een plan opgesteld om de zwarthandel aan te pakken. Er mogen nog maximaal vier kaartjes worden gekocht en de naam van de koper en verkoper komen op het kaartje te staan. Op die manier kunnen de `stromannen' van de zwarte handel worden aangepakt, omdat kan worden nagegaan welke personen vaak grote hoeveelheden kopen van concerten, die ze vervolgens niet zelf bezoeken.

Arda Gerkens: "De Belgische collega van Brinkhorst is verstandig genoeg om naar de onvrede van muziekfans te luisteren. Hij heeft een interessant plan opgesteld om de illegale zwarthandel aan te pakken en ik heb Brinkhorst gevraagd om daar naar te kijken, want misschien kan ook in Nederland op deze manier de bedrijfsmatige zwarte handel worden aangepakt. Daarnaast heb ik de minister gewezen op het feit dat de contactgegevens van de zwarthandelaars simpelweg op hun website terug te vinden zijn. Pak ze dus gewoon aan! Als een fan naar Kane of Anouk wil, moet hij niet zijn overgeleverd aan deze woekeraars."