Socialistische Partij

Verkoop topstukken Frans Halsmuseum voor nieuwbouwpotje ongewenst

18-11-2005 * De SP vindt het een slecht idee van het Frans Halsmuseum om twee waardevolle schilderijen te verkopen om met de opbrengst een opslagdepot te bouwen. Het huidige depot is verkrot en voldoet niet langer. Het gaat om de schilderijen 'Academie' van Michael Sweerts en 'Phaëton en de Zonnewagen' van de Amerikaan Benjamin West. "Als staatssecretaris Medy van der Laan bijspringt, kan deze uitverkoop worden afgeblazen," zegt SP-Kamerlid Fenna Vergeer.

Vergeer De geschatte verkoopwaarde van het schilderij van Sweerts is zeker zes miljoen euro. Het werk van West moet een slordige anderhalf miljoen euro opbrengen. Het huidige depot op de zolder van het Frans Hals verkeert in abominabele staat en voldoet al jaren niet aan regels voor brandveiligheid. Zo ontbreken sprinklers en hebben wind en regen door kieren vrij spel. Het museum komt nog zeker drie miljoen euro tekort op de begroting voor nieuwbouw.

Verkoop uit eigen collectie is niet verboden, zolang de opbrengsten gebruikt worden om andere werken aan te kopen en de collectie te verbeteren. De opbrengsten gebruiken voor een verbouwing, of om andere begrotingsproblemen op te lossen, is echter zeer omstreden. De SP vindt het een slecht idee, net als staatssecretaris Van der Laan van Cultuur. SP-Kamerlid Fenna Vergeer: "Het zou veel beter zijn als de staatssecretaris gewoon met geld over de brug komt om een fatsoenlijk depot te kunnen verzorgen voor ons nationaal erfgoed. Zij vindt deze verkoop net als wij ongewenst, maar ik vraag haar dan meteen welke oplossing zij dan wél voor ogen heeft."
Zie ook:
* Het dilemma van het Frans Hals Museum