Gemeente Leiden

Poolse kunstenares uit Warschau Magdalena Lesniak exposeert in het Leidse Stadhuis

Van 18 november 2005 t/m 6 januari 2006 is werk van Magdalena Lesniak te bewonderen in de grote vitrine bij de ingang van het stadhuis en in de vitrines op de 1e verdieping van het atrium. Naast bronzen beelden die vrouwelijke torso's als thema hebben toont de expositie tweedimensionale plaquettes -in dun brons gegoten- die mensen en paarden in een pose of een sierlijke beweging uitbeelden. Magdalena Lesniak, afkomstig uit Warschau, is vanaf 1994 actief als penningkunstenares en heeft op dat gebied in elf jaar een interessante oeuvre opgebouwd. Opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Warschau, nam zij na haar afstuderen in 1994 deel aan diverse tentoonstellingen in Polen en in het buitenland. Haar werk is ook regelmatig te zien op de tweejaarlijkse internationale FIDEM-exposities (Federation Internationale de la Medaille). Meer informatie over de kunstenares en haar werk vindt u op de tentoonstelling zelf.

'Twins': expositie in Stadsbouwhuis stedenband Leiden-Oxford: De leerlingen uit klas 4 havo van het Teylingencollege-Duinzigt zijn in oktober op werkweek geweest in Oxford en hebben daar gewerkt aan het project 'Twins'. Dit leidde uiteindelijk tot een fototentoonstelling over de architectuur van de tweelingsteden Leiden en Oxford, te bewonderen van 22 november t/m 2 december in het atrium van het Stadsbouwhuis te Leiden.

In de eerste weken van dit schooljaar is er tijdens de CKV-lessen hard gewerkt aan kennis over architectuur en aan vaardigheden rond fotograferen. Dit gebeurde onder andere tijdens de Open Monumentendagen in september. Tijdens de reisweek in Oxford, vlak voor de herfstvakantie, hebben de leerlingen hun kennis van de architectuur en de geschiedenis van Oxford op niveau gebracht. In Oxford hebben de leerlingen ook veel foto's gemaakt, onder andere van de gastvrije ontvangst door de burgemeester van Oxford, Bryan Keen. Eenmaal terug in Oegstgeest hebben de Duinzigt-leerlingen het materiaal verwerkt tot de expositie 'Twins'.

Nadere informatie over:

- over Magdalena Lesniak: mevrouw Jadwiga Pol-Tyskiewicz, tel. (071) 517 14 65.
- over de tentoonstelling Twins: Carel van Ingen, tel. (071) 516 70 29 Afbeelding 1: 'Pegasus'
Afbeelding 2: twee 4 havo-leerlingen van Duinzigt, Judith van der Heiden (r) en Florine Ketting, in de raadzaal van de City Hall in gesprek met Bryan Keen, burgemeester van Oxford.


---- --