Ingezonden persbericht


In memoriam: Louis Seveke

Dinsdag is in Nijmegen Louis Seveke vermoord. Al jaren was hij actief als onderzoeker, voorvechter van mensen en burgerrechten en openheid van politie en justitie. Hij had een voortrekkersrol in de Vereniging Steunpunt Inzage PID, die ijverde voor inzage in dossiers van activisten bij de BVD. Tevens deed hij onderzoek naar, en publiceerde over ontwikkelingen bij inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Louis was ook actief betrokken bij platform Keer het Tij, zowel in Nijmegen als landelijk. Op veel van de demonstraties van het platform tegen Balkenende-2 was hij aanwezig. Toen tijdens de landelijke actiedag van Keer het Tij op 18 december 2003 in Nijmegen een aantal demonstranten door de politie werden opgepakt bood Louis Seveke direct hulp aan. De demonstranten hadden van de burgemeester een verbod gekregen om in het centrum van Nijmegen te komen waar de demonstratie plaatsvond. In een ingezonden brief in de Gelderlander schreef hij daarover:

"De demonstratievrijheid is een grondrecht voor ons allemaal. De overheid mag daar niet zomaar op inbreken."

Hij vocht het centrumverbod van de burgemeester ook juridisch aan en werd, zoals in zoveel zaken die hij voerde, in het gelijk gesteld door de rechtbank.

We zullen Louis missen als een idealist en strijdmakker, iemand die veel betekend heeft voor de beweging die streeft naar een andere wereld. Zijn dood laat ons getroffen achter. Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Namens de platformvergadering van Keer het Tij bijeen op 17 november,

Rene Danen
Coordinator

Zie ook: http://www.keerhettij.nl of
http://keerhettij.nijmeegsplatform.net/arch_landelijklokaal181203.htm

# # #