Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk: DN. 2005/3530
datum: 18-11-2005
onderwerp: Reactie op het amendement van het lid Vos 30300-XIV, nr. 21

Bijlagen:

Geachte Voorzitter,

Tijdens de behandeling van het 'Wetsvoorstel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (XIV) voor het jaar 2006 (30300-XIV)' heeft mevrouw Vos een amendement ingediend (30300-XIV, nr. 21). Met dit amendement wordt beoogd EUR 500.000 beschikbaar te stellen voor strategische aankopen van natuurgebieden om op die wijze bij te dragen aan het helpen realiseren van het Pan-Europees Ecologisch Netwerk (PEEN).
Ik heb aangegeven dat ik het amendement nog eens zou bekijken en dat ik u hierover nader schriftelijk zou informeren. Met deze brief breng ik u op de hoogte van mijn bevindingen.

Het is mij een genoegen u te kunnen melden dat ik binnen de begroting van mijn departement de financiële ruimte heb gevonden om, in het jaar 2006, het door u gevraagde bedrag van maximaal EUR 500.000 te besteden aan het in het amendement genoemde doel, namelijk het helpen verwezenlijken van het PEEN.
In tegenstelling tot het BBI-Matra programma, waarvan de middelen op de begroting staan van het ministerie van Buitenlandse Zaken en waaruit de bijdrage tot nu toe is gefinancierd, zal deze eenmalige extra financiering dus uit de begroting van mijn ministerie worden bekostigd.

Ik beraad mij nog over de manier waarop dit bedrag ten behoeve van de realisering van het PEEN zal worden besteed; voor een zo effectief en efficiënt mogelijke uitvoering vind ik het in ieder geval van belang dat deze middelen in overleg met de LNV-vertegenwoordigers in de onderhavige regio's en met de betreffende de nationale overheden besteed worden.

Op bovenomschreven wijze meen ik ook naar de geest van de aangehouden motie van de heer Van der Ham (30300-XIV, nr. 48) gehandeld te hebben.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman