Provincie Limburg

Bijzonderheden uit Provinciale Staten van 18 november 2005

Begroting 2006

De begroting 2006 werd vastgesteld. Hiermee is een bedrag gemoeid van ruim 380 miljoen. Voor het geven van nieuwe impulsen op het gebied van werkgelegenheid en gebieds-ontwikkelingen wordt 22 miljoen vrijgespeeld. De versnellingsagenda en regionale samenwerking zijn daarbij twee belangrijke hulpmiddelen. Tevens is er geld gereserveerd voor de vijf coalitiethemas (Ondernemend, Jong, Veilig, Ruimte en Vitale kernen en buurten). Van de 12 ingediende moties werden er uiteindelijk 2 aanvaard:
De PvdA doet met de motie Stageplaatsen een oproep om in de eerste helft van 2006 een project te starten gericht op het vergroten van de kansen van allochtone jongeren op het vinden van een stageplaats. De motie van PNL is gericht op de kleine bedrijven in gemeenten die milieuoverlast veroorzaken. PNL erkent dat deze lokale kleinschalige bedrijvigheid van groot belang kan zijn voor plaats en streek en behouden moet blijven. Provinciaal maatwerk zou ervoor moeten zorgen dat bedoelde bedrijfjes terecht kunnen op lokale bedrijventerreintjes. GS is gevraagd de gemeenten daar waar nodig te ondersteunen zodat deze lokale problemen opgelost kunnen worden.

Verder onderzoek melding misstand
Ondanks de twee eerdere onderzoeken naar aanleiding van de in 2004 gedane melding van een provinciaal ambtenaar van het vermoeden van een misstand hebben Provinciale Staten vanmiddag besloten een vooronderzoek te doen. De resultaten die uiterlijk 16 december bekend moeten zijn kunnen mogelijk leiden tot een vervolgonderzoek door Provinciale Staten. Het vooronderzoek zal gericht zijn op de situatie die geleid heeft dot de melding en de melding zelf en het proces van behandeling en afhandeling van de melding.

Nota erfgoedbeleid
Provinciale Staten hebben de nota erfgoedbeleid aanvaard. Met deze nota ontstaat een beleidskader rondom subsidiering van diverse activiteiten op het terrein van cultureel erfgoed.

Uitvoeringsprogramma jeugdzorg
Provinciale Staten zijn akkoord gegaan met het voorstel Uitvoeringsprogramma jeugdzorg Limburg 2006. Met dit programma wordt invulling gegeven aan de provinciale verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg (jeugdhulpverlening, jeugdbescherming, en jeugdreclassering). Het programma geeft aan hoe de 13.000 tot 15.000 Limburgse kinderen en jongeren die jaarlijks van jeugdzorg gebruik maken, worden geholpen.

18-11-2005 19:15