Ingezonden persbericht

Belle in de geest van Voltaire

Toneelgroep Maarssen32 speelt in kerkje Oud-Zuilen

OUD ZUILEN, 20050806 -- In 2005 is het 200 jaar geleden dat de in Slot Zuylen geboren Belle van Zuylen overleed. Een boeiende vrouw die niet voor niets werd genomineerd voor de verkiezing van De Grootste Nederlander aller tijden. Reden voor toneelgroep Maarssen '32 om Belle van Zuylen te herdenken met voorstelling in een uiterst toepasselijke omgeving: het kerkje in Oud Zuilen waar Belle trouwde. Op 18, 19 en 20 november geven zij 6 voorstellingen: Belle in de geest van Voltaire.


In het kerkje van Oud Zuilen vinden op 18, 19 en 20 november zes unieke voorstellingen plaats onder regie van Dea Koert. Speciaal voor deze gelegenheid is een op Belle geïnspireerd stuk geschreven door Wilko Tieben. Het stuk, gespeeld door toneelgroep Maarssen '32, is de afsluiter van l'année de Belle, une Belle année. Op 17 en 18 juni speelde Maarssen '32 al een stuk in Museum Slot Zuylen i.h.k.v. het Belle-jaar. Een stuk waar nieuwsblad VAR (Vecht-, Amstel- en Rijnstreek) over schreef: "Maarsen '32 brengt Belle van Zuylen tot leven..." Een stuk waarover Onze Vechtstreek schreef: "Indrukwekkend, prachtig, professioneel, verrassend, zeer gevarieerd.”

Belle in de geest van Voltaire
Nazomer 1783. Voltaire stierf eenzaam in Parijs. Hij werd uit zijn kamer in Parijs gesmokkeld door zijn kamerdienaar. Die dacht daarmee een dispuut tussen strijdende partijen over zijn meesters begrafenis te ontwijken.
Belle had vanaf het moment dat ze als net gehuwde mevrouw de Charrière in Zwitserland op het landgoed Le Pontet te Colombier neerstreek grote moeite met de regels van het huis Charrière. Deze werden opgelegd door de inwonende oudste schoonzus Henriëtte. In de beroemde Dubois' biografie wordt het feit dat Belle 12 jaar lang geen literair woord schreef, gezien als consequentie van haar keuze om bij deze katholieke familie in te gaan wonen.

Dat zijn de feiten, maar wat als...
in het kerkje van vader Chaillet (huisvriend van de Charrières) anoniem een schokkend pakket wordt afgeleverd en Voltaire ten tonele verschijnt. Zodra hij zich aan een gebeden prevelende Henriëtte als Voltaire voorstelt, verscherpen de familiale verhoudingen zich door de inmenging van deze charmante, doch brutale bemoeial. Dat lijdt tot vele tenenkrommende, maar komische situaties. Kamerfilosofen Belle en Voltaire komen nader tot elkaar, tot ergernis van broer en zus Charrière. Als er dan tijdens de oogstfeesten revolutionaire onlusten ontstaan die tot in het kerkje van vader Chaillet doordringen, krijgen de twee rappe praters een confronterend koekje van eigen deeg.
Kortom: Wat doe je als je mensen niet meer om zichzelf aan het lachen kan krijgen? Wat doe je als emotioneel intelligent en genuanceerd denkend mens als onmacht, angst en woede in de straten heersen? En wat doe je als schrijven niet meer werkt en communiceren onmogelijk lijkt te zijn geworden?

BELLE IN DE GEEST VAN VOLTAIRE
VR 18.11 + ZA 19.11 voorstellingen 19.30 en 21.30 uur
ZO 20.11 voorstellingen 14.00 en 16.00 uur
Locatie: Kerkje in Oud-Zuilen / prijs: ¤ 10,-
Reserveren: vul op www.belletheater.nl het bestelformulier in. Via info@belletheater.nl kunt u ook reserveren. Tevens is het mogelijk telefonisch te bestellen: 0346-561959, Alie Blok.

Regisseuse Dea Koert
Belle in de geest van Voltaire is een historisch stuk, gespeeld in een bijzondere locatie, over een speciale vrouw wiens gedachtegoed nog steeds zeer actueel is (het aan de kaak stellen van ongelijkheid in seksen, rangen, rassen en religie). Het stuk wordt geregisseerd door Dea Koert die de toeschouwer weet te prikkelen met onverwachte ideeën over vormgeving. Regisseuse Dea Koert heeft al vele bijzondere theaterevenementen op haar naam staan.

De loopbaan van Dea Koert in het theater valt te verdelen in drie episodes: die van acteur, regisseur en theatermaker. Tot haar 35e heeft ze veel gespeeld en in de begintijd was ze in de ban van het Open Theatre uit New York onder leiding van Joe Chaikin. In de beginjaren speelde ze met diverse groepen in Amsterdam en omgeving, o.a. Schreber geschreven en gespeeld door Gerard Jan Rijnders en Mia Meyer (1977).
In de jaren '80 ging Dea meer en meer regisseren. Toen ontstond ook het eerste deel van de trilogie Wat Het Water Mij Gaf. Op museumeiland Schokland organiseerde ze als onderdeel van die trilogie een groots theaterevenement rondom de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo. De laatste jaren regisseerde Dea de groepen Roerend Goed en Koper uit Utrecht. Daarnaast beoordeelt ze de eindejaarsproducties van de acteurs-theatermakers van de HKU.

Schrijver Wilko Tieben
De Utrechter Wilko Tieben (1967) werkt al jaren als tekstschrijver freelance aan filmscenario's, theaterdrama en popsongs. In 1996 studeerde hij af aan de Theater-, Film- en TV-Wetenschap Universiteit te Utrecht. Hij zet zich in om klassieke meesterwerken uit de film-, theater- en literatuurgeschiedenis, en levensverhalen van klassieke eigenzinnige geesten ter inspiratie aan te bieden aan een modern en multicultureel publiek.
Belle in de geest van Voltaire schreef hij op verzoek van toneelgroep Maarssen '32. De volgende mystery plays zijn ook van zijn hand:
Bumping into Berlioz: gebaseerd op de hartverscheurende, hoogdravende en hilarische memoires van de vernieuwer van de Franse romantische klassieke muziek Hector Berlioz.
De Verdwaalden: gebaseerd op 'Leila en Madschnun' van de grote dichter en filosoof Nizami, tijdgenoot van Rumi, uit het grote rijk van Perzie, 13e eeuw voor Christus.

Maarsen '32
Toneelgroep Maarssen '32 is een ambitieus amateurtoneelgezelschap van zo'n 20 actieve spelers, met een rijke traditie van bijna 75 jaar. Minstens twee keer per jaar wordt een voorstelling gehouden. Alle voorstellingen worden geregisseerd door professionele regisseurs. Enkele voorstellingen uit het verleden zijn: De Vertellingen van 1001 nacht, een theaterspektakel ter ere van het 70-jarig jubileum, Soirée Varié, Een Poppenhuis, geschreven door Henrik Ibsen, Een Midzomernachtsdroom van William Shakespeare, Le Bourgois Gentilhomme van Molière, Je kunt 't toch niet meenemen, geregisseerd door Berend Boudewijn, Willen doen is ook gedaan, geschreven door Frits Kroes, Mijn Zoons van Arthur Miller en De Stok geschreven door Ton Vorstenbosch.

Kerkje Oud-Zuylen
Het sfeervolle Nederlands Hervormde kerkje van Oud-Zuilen vormt het decor voor de unieke voorstelling over Belle van Zuylen.
In 1654 stichtte de in Slot Zuylen woonachtige edelman Adam van Lockhorst een kerk in Oud-Zuilen. Op oudejaarsavond 1847 brandde dit kerkje af. De kerk werd een jaar later herbouwd en heeft tot op heden, afgezien van enkele restauratiewerkzaamheden, geen ingrijpende wijzigingen meer ondergaan.
Op 17 februari 1771 trouwde Belle in dit kerkje met Charles-Emmanuel de Charrière, een Zwitser en voormalig huisleraar van haar broers.

www.belletheater.nl / www.maarssen32.nl

- EINDE PERSBERICHT -




Belle Theater