Ingezonden persbericht

Leiders West Papua over rapport Nederlandse regering

"Geschiedenis belangrijk, toekomst nog meer"

AMERSFOORT, 20051104 -- De leiders van West Papua (voormalig Nederlands Nieuw Guinea) vinden het Nederlandse onderzoek naar de overdracht van de macht over hun gebied aan Indonesië (komt uit 15 november) zeer belangrijk. "We zijn indertijd als een koe verhandeld. Wij willen nu eindelijk als Papua volken onze toekomst zelf bepalen. We willen, mede gewapend met kennis van de historie, een dialoog, géén confrontatie met de regering in Jakarta, met als uiteindelijk doel , het recht op zelfbeschikking, inclusief de mogelijkheid van onafhankelijkheid." Zo laten de leiders in West Papua weten.


De verschijning van het rapport in opdracht van de Nederlandse regering is voor de leiders uit West Papua belangrijk genoeg om er speciaal voor naar Nederland te komen met een grote delegatie. (Programma hieronder).

Historie en actualiteit
De voortdurende problemen in West Papua hebben historische wortels. Nederlands Nieuw Guinea werd in 1962-3 buiten de Papua's om overgedragen aan Indonesië onder grote internationale druk. De volksstemming die Indonesië volgens het verdrag (New York Agreement) moest houden onder de Papua's was doorgestoken kaart (1969). Sedertdien vindt er een integratie met harde hand plaats van West Papua in Indonesië. Dat gaat gepaard met intimidatie en discriminatie en schending van burgerrechten:

- Hard en onderdrukkend optreden van de Indonesische veiligheidstroepen dat voor een groot deel het gevolg is van de verschillende interpretatie van de geschiedenis

- Mensenrechtenschendingen sinds de integratie in Indonesië (zie aangehechte samenvatting Yale rapport)

- Onteigeningen van traditionele gronden in het 'nationaal belang'

- Toestroom van honderdduizenden Indonesiërs waardoor de Papua's een minderheid in eigen land dreigen te worden

- Verwaarlozing van de ontwikkeling (infrastructuur, onderwijs, gezondheidszorg)

Tegen de verdrukking in hebben de leiders van Papua, sinds het massaal bezochte Papua Volkscongres in juni 2000, 'Jakarta' herhaaldelijk opgeroepen tot een dialoog. Jakarta heeft nooit gereageerd op deze herhaalde oproep voor een vreedzame dialoog, maar stuurt in plaats daarvan steeds meer militairen naar West Papua (ondermeer de troepen die worden teruggetrokken uit Aceh). Vandaar dat de Papua's de hulp inroepen van de internationale gemeenschap, vooral de partijen die een rol hebben gespeeld in de betwiste integratie van het gebied in Indonesië: Nederland, de VS en de VN.

Voor de huidige leiders in Papua is het van groot belang dat geen enkele van de betrokken partijen, Indonesië, Nederland en West Papua met de conclusies van dit rapport aan de haal gaat en vervalt tot simpele zwart-wit-schema's als "zo is het nu eenmaal gegaan, Nederland stond onder internationale druk en daar is niks meer aan te doen" (NL), "het is allemaal de schuld van de koloniale macht Nederland, die de Papua's heeft laten stikken" (WP), of "Nederland heeft zich niet te bemoeien met Indonesië's interne aangelegenheden" (Indonesië).

Grote delegatie uit West Papua
In november komt daarom een grote delegatie uit West Papua naar Nederland om mee te praten over het genoemde rapport van de Nederlandse regering en de implicaties voor de toekomst. Verwacht wordt Tom Beanal, waarnemend voorzitter van het PDP. (De PDP benoemt geen nieuwe voorzitter tot de opdrachtgevers achter de moord op PDP's voorzitter Theys Eluay berecht zijn.) Hij wordt vergezeld door Taha Alhamid (secretaris-generaal van PDP), en Willy Mandowen (moderator van PDP). Beanal is tevens de voorzitter van de Dewan Adat Papua. Zeven prominente 'adat-hoofden', traditionele leiders van de zeven Papua Adat gebieden in West Papua proberen ook in Nederland aanwezig te zijn.

De delegatie kijkt met grote belangstelling uit naar een discussie over de mogelijkheden van het recht op zelfbeschikking (en de grenzen daarin) voor de Papua volken.

Programma Papuadelegatie

- Deelname aan de officiële presentatie van het Rapport door Instituut Nederlandse Geschiedenis in Den Haag (15 november). www.inghist.nl

- Deelname aan het symposium 'West Papua - Historische Mythes en Conflictoplossing' in Amersfoort (18 november)
www.newsbank.net/papua-lobby/symp.htm

- Deelname aan het publiek debat 'West Papua - Historische Mythes en Conflictoplossing' in Amersfoort (19 november)
www.newsbank.net/papua-lobby/pub.htm

- Ontmoetingen met Kamerleden en Niet-Gouvernementele Organisaties


'Een Daad van Vrije Keuze. De Papoea's van westelijk Nieuw-Guinea en de grenzen van het zelfbeschikkingsrecht' door P.J. Drooglever, Instituut voor Nederlandse Geschiedenis




Bert Ernste

"]